Polderen, klompen en Corona-vertier

20200411_134003

Vandaag is het weekend van de waarheid. Tonen we ons als groep goede burgers of niet. Dit is de uitdaging die premier Rutte ons voorhoudt. Vier weken van een intelligente lockdown in het Coronatijdperk en nu het Paasweekend voor de boeg als ultieme test. Gaan we dat redden. Stralend weer en we worden geacht de regels in acht te nemen. Maar mag ik nu wel of niet naar buiten? Die anderhalve meter die begrijp ik. Thuiswerken is voor mij ook logisch en ik leer er nog wat van. Ik heb skype op de laptop geïnstalleerd. Zonder Corona had ik dat nooit gedaan. Bellen met je zoon en zijn vriendin die in Rotterdam op 25m3 de brave burgers zitten uit te hangen gaat nu ook met live bewegende beelden. Had ik hiervoor ook nooit echt belangrijk gevonden. Het dilemma met de regels zit hem in de frisse neus halen, hoewel die vandaag best zou kunnen verbranden als je niet uitkijkt.

20200411_140444

De media, de politiek en de talk of the town is niet eensluidend over een ommetje in de buurt. Mag ik nu een blokje om in mijn eigen dorp of mag ik ook een langere wandeling elders maken. Moet je nu zo veel mogelijk binnen blijven of is een fietstocht mits niet proestend en je neus leeg baggerend met van die harde wielrenuithalen. Je weet wel, het ene gat dicht en met volledige kracht het andere neusgat legen. En dan nog een keer andersom. Dat mag niet, dat begrijp ik. Maar ben ik in overtreding door een Klompenpad 25 kilometer verderop te maken? Ik weet het niet, maar in dit geval heb ik de regels naar mezelf toe geïnterpreteerd.

20200411_141523

Onzekerheid is toch iets raars. Ik weet dat we met zijn allen in het voor-Coronatijdperk pretendeerden avontuurlijk en ‘on the edge’ te leven, maar op de keeper beschouwd lopen de meeste mensen de geëffende paden af al geven Instagram en Facebook een ander beeld. De Coronacrisis laat zien dat we helemaal niet tegen onzekerheden kunnen. De veiligheidsmaatregelen moeten gisteren gerealiseerd zijn, het kan toch niet bestaan dat we niet voldoende IC-bedden hebben. Waarom heeft de regering niet van alles al in de startblokken gezet met betrekking tot testen. Dit had toch eigenlijk al in de begroting van 2019 bij Prinsjesdag gepresenteerd moeten zijn. En tenslotte willen we van de alwetende premier weten wanneer het allemaal een keertje klaar is?  We worden boos, politici van de oppositie stellen stomme vragen en bedenken dat we als cowboys de wereldmarkt moeten afstruinen met smeergeld. Journalisten bevestigen ons extreme angst dat niet alles van tevoren geregeld kan zijn. De mens heeft niet alles onder controle. Integendeel zou ik nu zeggen, maar we eisen het wel. En als het niet gebeurt dan maken we iemand anders hiervoor verantwoordelijk. De mens, in ieder geval de westerse mens is niet gewend aan onvolkomenheden.

20200411_150238

Vandaag was er voor mij weinig reden om boos te worden. Via de routes van Klompenpaden hebben we het Leuvenschepad gelopen. Het was zeer rustig zoals bijna altijd op de Klompenpaden. Ik denk dat we zo’n 10 wandelaars zijn tegengekomen en iets meer fietsers op de route van 14 kilometer. Geen toestanden als in stadsparken of langs de kust. Minder gevaar op besmetting dan een gemiddelde supermarkt is mijn indruk. Dus voor vandaag heb ik mijn aandeel in het zijn van de brave burger geleverd. Nu jullie nog. De foto’s zijn het bewijs.

20200411_155809

20200411_163508

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s