TOPTWEET Zeister zegen of ban?

‘Heremetiet, het is me wat met die Zeister C1000 en de openstelling op zondag.’ Bewust vloek ik in dit kader niet, hoewel het niet meer verboden is. Via Twitter zag ik een berichtje voorbij komen van het Nederlands Dagblad dat een artikel heeft besteed aan de commotie rondom de openstelling van een supermarkt op de Dag des Heren. Even verder rondstruinen op Twitter leert dat er veel adhesie betuigingen zijn voor de bedreigde winkelier André van Ek. Want met ‘den Bijbel’ in de hand is het bij sommigen niet ongebruikelijk een hele trits christelijke geboden en verboden aan de laars te lappen. Gelukkig wordt er vanuit een blog van het CIP (Christelijk Informatie Platform) een prettige en gezonde reactie geschreven.

Screenshot 2013-12-04 13.12.27

Hoewel ik zelf ook mijn twijfels heb of alles altijd maar open moet zijn, maar dan meer vanuit een sociaal en sociologisch standpunt, zal ik de laatste zijn om een verbod te bepleiten. Ik vraag me af of over de hele linie de winkelier en zijn werknemers er wel beter van worden, maar dat kunnen ze beter zelf uitrekenen. Ook schud ik mijn wijze hoofd wel eens bij het aanschouwen van de drukte op bijvoorbeeld koopzondagen. Het lijkt wel gratis en alsof we niets anders te doen hebben. Ik denk dan wel eens ‘it’s a mad, mad world’. Daarentegen ga ik zonder problemen op zondag naar de plaatselijk super als ik dat nodig vind. Zo ben ik dan ook wel weer.

Toch leert de hele situatie me iets. Daarom heb ik de tweet van het Nederlands Dagblad als een TOPTWEET gekwalificeerd. Want was er niet een hele bekende Nederlander die beweert: ‘Ieder nadeel, heb zijn voordeel!’ Al is het maar voor mezelf, want het leert dat in principe de consumenten veel meer macht hebben dan we denken. Nu is de oproep van ene mevrouw Van Hell om de winkel in Zeist te boycotten en al het ongeluk over de heer Van Ek en zijn winkel uit te roepen, niet erg chique. Toch staat het mevrouw Van Hell vrij om boos te zijn en de C1000 te boycotten. Als ze vanuit haar eigen overtuiging vindt dat hel en verdoemenis het logische gevolg zijn van een zondagse opening, moet zij op andere dagen vooral de fiets maar pakken om haar halfje volkoren en pakje suiker elders te halen. Maar dan wel het liefst in stilte en ten behoeve van haar eigen zielenheil. Ze gaat haar goddelijke gang maar.

Dit zou je echter ook in een breder perspectief moeten kunnen doen en dan ook voor ons eigen, maar vooral andermans zielenheil. Te denken valt aan kinderarbeid op welk gebied dan ook. Eigenlijk zou er een publiekelijke lijst moeten komen van ‘schone producten’ als het bijvoorbeeld gaat om kleding. Niets geen boze brieven over allerlei kapitalistische beulen in derde wereldlanden die 10 jarigen in ateliers laat werken. Gewoon een lijst op internet, of op ieder plein van een winkelcentrum. En de consument kiest zelf wat hij koopt en bepaalt daarmee wat goed is voor zijn of haar eigen geweten. Als de kinderarbeid in Bangladesh of waar dan ook blijft bestaan, dan kunnen we ons dat zelf aanrekenen. Het zelfde voor de prostitutie. Zolang het wettelijk mag, zou iedere publieke dame eigenlijk een certificering moeten hebben ‘Ik ben geen (seks)slaaf.’ of ‘Ik word niet uitgebuit.’ De prostituanten kiezen dan zelf hoe het geweten hun aanspreekt. Of wat te denken van mondiaal zeer machtige multinationals die ecologische en humanitaire regels aan hun laars lappen. Te denken valt aan oliegiganten die het niet zo nou nemen met Moeder Natuur of zo u wilt Gods Schepping. Als bedrijf X nadrukkelijk de middelvinger opsteekt naar de consument die niet medeschuldig wil zijn aan vervuiling in Alaska of Nigeria, dan kan diezelfde consument heel gemakkelijk naar bedrijf Y om zijn auto vol te tanken, natuurlijk totdat bedrijf Y de regels aan zijn laars lapt. Of wat te denken van Nestlé dat alles in het werk stelt om het water mondiaal te privatiseren ten koste van veel, misschien wel alles. Dan kun je als consument een daad stellen, mits uiteraard eerlijke informatie bekend is.

                                                                                                                                                                                                  Terug naar Zeist, laat mevrouw Van Hell vooral wegblijven bij de C1000. Ik denk dat daarmee de omzet in de supermarkt niet in gevaar komt. Als duizenden in Zeist en omgeving daadwerkelijk diep gegriefd zouden zijn door de ‘wandaad’ van Van Ek, acht ik de zelfstandige slim genoeg om zijn knikkers te tellen en vooral te gaan genieten van de zondagsrust. Voorlopig heeft de consument in Zeist gesproken en dat moet een zegen zijn voor de meesten en die enkeling die op deze manier aan het oproer kraaien is, roept een ban over zichzelf uit.

Eerdere TOPTWEETS

Foodporn

De Duistere wereld van de Bitcoin

Straatvegers logica van een lokale bestuurder

Harde wetenschap via VVD kamerlid Jeanine Hennis

Een gedachte over “TOPTWEET Zeister zegen of ban?

  1. Pingback: TOPTWEET Lekker belangrijk | sprakeloosverhalen

Plaats een reactie