Joost Klein de Bob Marley van de Lage Landen?

Joost Klein de nieuwe vaderlandse Bob Marley? Het zou zo maar kunnen.

Gisteravond ben ik naar de film One Love over het leven van Bob Marley geweest. Ik ben nooit een grote Marley-fan geweest, maar zijn muziek vond ik wel leuk. Een kind van die tijd. Met de dood van Marley (1981) werd reggae even heel populair. Naast Bob Marley was Peter Tosh hip en happening. Natuurlijk ook de Europese variant van reggae van UB40 scoorden hoog in die tijd. Aanverwante stromingen en bands waren The Specials, Madness en die band van Down Under, Man at Work. Mijn muziekvormende jaren lagen zo tussen 1980 en 1984, het jaar dat ik 18 werd. Bij het kijken van de prachtige film realiseerde ik pas hoe sterk Bob Marley in mijn poriën is gaan zitten. One Love is echt een aanrader ook voor wie (ver) na 1984 18 is geworden en geen jonko’s rookt. (Link = trailer van de film)

Die zelfde dag werd ik op de radio geconfronteerd met Joost Klein, onze inzending voor het Eurovisiesongfestival. Nu is het songfestival in mijn conservatieve en weinig flexibele optiek toch al verworden tot een internationaal commercieel rariteitenfestival, maar ieder zijn meug. Met Joost Klein hebben we ons eigen Jolly Joker uit Nederland, zo dacht ik in eerste instantie. Maar na het zien van de film van Marley denk ik er genuanceerder over. Europapa kan wel eens de talk of the town worden voor de komende jaren. Mind my words!!!!

In de trailer van de film laat men Bob Marley zeggen, Reggae is people music. Een keer Europapa luisterend en de boodschap en beat zit in je geheugen gegrift en nodigt uit om mee te doen, muziek voor het volk. Bob Marley had een vader issue door zijn blanke Engelse vader niet echt te hebben gekend. Joost Klein heeft zijn vader op vroege leeftijd verloren. (en kort daarna ook zijn moeder). Zijn vader zou hebben gezegd, de mensen hebben de grenzen gemaakt, dus creëer je eigen wereld. Dat doet Joost. Bob Marley wilde het verscheurde Jamaica verenigen, en Joost Klein Europa? Marley zegt dat hij geen superster is. Ik weet niet wat Joost Klein hierover van zichzelf vindt, maar ik beweer dat hij geen sterallures toont, maar wel past in het Europese rariteitenkabinet. Hij wend zijn creativiteit, misschien wel genialiteit, aan om een boodschap uit te dragen. Hoe zei Rita Marley dat ook alweer: de boodschapper wordt misschien wel zelf de boodschap.

Ik zeg Joost Klein is misschien wel degene die met zijn Europapa Nederlanders gaat verenigen, wat zeg ik Europa gaat verenigen. Ik zeg Joost Klein, zijn naam is klein en zijn daden benne groot. Europapa: douze points!!!!!

One love, one heart, one destiny.

2 gedachtes over “Joost Klein de Bob Marley van de Lage Landen?

Plaats een reactie