Onderwijs? Van boven niet goed wijs!

Een kleurige folder met mogelijkheden

Al jaren maak ik me zorgen over het onderwijs. Het is weinig verrassend om te stellen dat ik niet de enige ben. Nederland Kennisland is het devies, maar de dagelijkse praktijk laat te wensen over. Tenminste, dat horen we als Nederlanders al jaren. Mijn persoonlijke ervaringen komen sterk overeen met de algemene teneur van slecht schrijvende kinderen, rekenanalfabeten en noem de rest van de rampspoed maar op. Ik denk dat de bureaucratie, ook in het onderwijs, hierbij een grote rol speelt. De circulairecultuur bij het ministerie van Onderwijs was in de jaren negentig al spreekwoordelijk, zelfs niet politicologen, onderwijskundigen en bestuurskundigen hadden het woord reeds op een natuurlijke wijze in hun vocabulaire opgenomen. Ik berust me er in, bureaucratie en andere onzin kennen we in vele sectoren onder het mom van ‘Beter en Efficiënter’ met de marktwerking als gidsend wondermiddel.

Onzin natuurlijk, maar dat weten u en ik, maar niet de beleidsmakers en managers die vooral gericht zijn op het Haagse jargon. Dit is vreselijk natuurlijk, maar mijn echte zorgen betreffen de grote uitval van jongens. Zondagavond zag ik de bevestiging op tv langskomen bij Brandpunt. De uitval van jongens is enorm op de middelbare school. Terwijl de CITO scoren bij jongens nog vaak iets beter is op de basisschool, valt de een na de ander af, te beginnen op het VWO. Verspilling van talent wordt geroepen. De jongens zijn geen probleem meer, maar er speelt zich een compleet drama af op de scholen.

Een heuse piramide, zouden kinderen nog weten wat dat is?

Nu kun je denken, och vroeger hadden meisjes dat. Maar stelt u zich eens voor wat de maatschappelijke gevolgen kunnen zijn van een steeds groter wordende groep loslopend testosteron dat voor hun twintigste al is uitgekotst of zwaar onderpresteert. Er is niet zoveel fantasie nodig om te constateren dat ze naast uitvallers ook een zware maatschappelijke last gaan vormen. Criminaliteit, verdere druk op de geestelijke gezondheidzorg en dan noem ik nog niet eens het menselijke leed voor die jongens zelf en hun directe omgeving.

Voor mezelf heb ik al jaren de indruk dat de te ver doorgeschoten feminisering van het onderwijs een van de oorzaken is waar we vroeg of laat echt de tol gaan betalen. Daar komt bij, ik word hierin bevestigd door genoemde uitzending, dat we steeds meer te weten komen over het functioneren van het brein en ook de verschillen tussen jongens en meisje. De rijping van hersenen loopt anders, terwijl er steeds meer zelfstandigheid gevraagd wordt en keuzemomenten zijn legio in het onderwijs. Trouwens in de hele maatschappij zijn de keuzes gekmakend en staan steeds meer mensen lang de kant.

‘We moeten toch bezuinigen, ook in het onderwijs, zeggen bijvoorbeeld VVD’ers. Het is toch te gek voor woorden dat 1 op de 5 kinderen inmiddels in het slecht functionerende speciaal onderwijs loopt.’

Hollands trots, folders en onderwijs, een prachtige combi

 Ja, heren en dames van de VVD (en CDA) dat is ook te gek om los te lopen, maar vraag eerst eens hoe dat kan. Ik kan me boos maken over de feminisering, de bureaucratie, de lompe voorstellen van de regering of zelfs op de staat van het hele onderwijs. Het heeft geen zin. Het komt mijn slaap niet ten goede en ik krijg er een vet hart van. Ik kan wel denken dat het eenvoudig is kennis en discipline bijbrengen (en misschien extra gymlessen voor de jongens) of in markgericht jargon ‘back to basics & the search to the corebusiness), maar dat krijg je echt niet door de dikke laag aan bureaucratie en beleidsmakers. In mijn optiek vooral veroorzaakt door marktgericht denken in alle sectoren. Maar wie ben ik?

Verander wat je kunt veranderen en berust in hetgeen je niet kunt veranderen. Wijsheid is vooral het verschil te kunnen zien tussen beide. Dus ik ga over tot de orde van de dag.

Bezinning en berusting is het devies

Vanavond tijdens een eenvoudige doch voedzame maaltijd horen we de brievenbus klepperen. Mijn jongste zoon loopt nieuwsgierig naar de voordeur, want normaliter krijgen we geen folders en dus moet dit iets bijzonders zijn. Hij komt binnen, kijkt en zegt nonchalant. Een reclamefoldertje van een basisschool in de buurt. Tot mijn grote verbazing zie ik een ingenieuze piramide folder om een plaatselijke school te promoten. En dan breek ik toch met al mijn onverschilligheid, mijn wijsheid is ver te zoeken en ik word echt boos. Heel boos.

Er moet bezuinigd worden op onderwijs, het speciaal onderwijs wordt aan haar lot overgelaten, de bureaucratie dijt uit en politici kramen onzin uit, niet wetend wat er op de werkvloer speelt. En de scholen? Ze maken dure folders en spreiden ze ongericht door de hele buurt. Onze buren hoogbejaard, de rest kinderloos of kinderen in de middelbare school leeftijd. De voedzame maaltijd schiet me in het verkeerde keelgat.

‘En het gaat me nog niet eens om de dure folder, alleen de gedachte dat hele commissies, begeleidingscommissie en externe bureau’s mogelijk bezig zijn geweest met deze onzin.’

En bovendien, ze zullen zeker niet de enige zijn in Nederland. Middelbare scholen zullen het zeker doen, om nog maar niet te spreken over HBO’s en universiteiten.

‘Een folder, mijn reet veeg ik er aan af.’

Gewoon lesgeven en kennis overdragen, dat is wat een lesboer geacht wordt te doen. Daar worden ze voor betaald en daar moet de overheid de voorwaarden voor scheppen.

‘Folders maken!’

 

Dit was het einde.

6 gedachtes over “Onderwijs? Van boven niet goed wijs!

  1. Pingback: Blog In Blik » Onderwijs? Van boven niet goed wijs!

  2. Helaas weet ik te weinig van onderwijszaken om inhoudelijk te reageren, heb zelf geen kinderen dus daar ligt de oorzaak voornamelijk.
    Het marktgericht denken op zich heeft de wereld op zijn kop gezet daar ben ik wel van overtuigd en heeft denk ik ook het fundament onder de samenleving weg geslagen.
    De gevolgen zijn dagelijks te zien en te lezen………diep triest is het maar het is de wil van het stemvee dat zich constant in de luren laat leggen imo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s