Begrip, van de dag (139) Adieu Joop

 

 

 

ADIEU JOOP

 

De trein trekt langzaam op van het station Nijmegen-Lent als de vrolijke stem van de conducteur door de intercom galmt. ,,Nog even een andersoortige mededeling, u bevindt zich in de trein naar Nijmegen en uw machinist is Joop Janssen. Voor Joop is dit de laatste rit, na 35 dienstjaren. Joop gaat met pensioen. Dan weet u dit ook. Daarna gaat de trein verder naar Oss, Den Bosch en met als eindbestemming Rosendaal.” En inderdaad langzaam en heel precies glijden we het station Nijmegen binnen. Het is duidelijk dat Joop ervaring heeft, maar niemand klapt als we stil staan. Iedereen gaat zijn eigen weg op de laatste zondag van Joop en zijn machinistenbestaan.

Wie zou Joop zijn? Ik zit helemaal achterin de trein, dus ik heb geen idee hoe Joop eruit ziet en hoe hij uit zijn machinistenhonk komt. Verdrietig of juist opgelucht? Zou Joop familie hebben die hem feestelijk onthaalt. Of zou Joop een beetje eenzame man zijn die vanochtend terloops mededeelde dat dit zijn laatste rit zou worden. De conducteur heeft misschien gedacht, dit laten we niet zomaar passeren en deed zijn best om Joop toch nog in het zonnetje te zetten na 35 jaar. Wat zal Joop allemaal wel niet hebben gezien op die eenzame momenten van Rodeschool naar Groningen, van Groningen naar Zwolle, naar Utrecht, naar Den Helder en welke uithoek in het land? Zou het hem bespaart zijn gebleven om geen mensen voor zijn trein te zien springen? Hoe zou Joop daarmee omgegaan zijn. Ik weet het niet, maar ik voel nu al compassie met hem.

Na vijf minuten komt de trein weer langzaam op gang richting Breda voor mij. Nu niet meer met Joop als machinist. Voor Joop is het afgelopen. Misschien zie ik nog de feestelijkheden aan de andere kant van het perron. Joop die omringt wordt door collega’s en familieleden de trein, zijn laatste trein, uitzwaaiend. Misschien staat Joop met betraande ogen heel alleen de trein na te kijken, niet wetend hoe het nu verder moet. Maar geen familie, geen collega’s en ook geen Joop. Zou Joop huilend zijn afgevoerd? Of wist hij niet hoe snel hij zijn bedrijfsspullen moest afleveren en opgaan in de anonimiteit? Het is klaar voor Joop, ik had hem graag bedankt, maar ook dat blijft voor mij in het ongewisse of Joop dat goed zou vinden. Nou Joop Janssen, adieu het gaat je goed.

2 gedachtes over “Begrip, van de dag (139) Adieu Joop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s