Kakelkrant van Sprakeloos 56: Politiek verdwaald

De berichten zeggen dat de Polenkwestie Geert Wilders geen windeieren heeft gelegd. Vier zetels winst in de peilingen. Wilders zal nog niet weten want mogelijk in de olie in zijn eigen Venlo waar hij de Poolse vreugdedans ‘De mazurka’ danst.

Eigenlijk vind ik de winst niet zo raar. Het is natuurlijk ‘knettergek’ dat zo’n mafkees kan blijven stigmatiseren zonder dat anderen een pasklaar antwoord hebben. Maar de grootste oorzaak van de ‘winst’ van Geert is natuurlijk een aloud concept in de vaderlandse politiek, namelijk de ontkenning van het probleem. Juist door de ontkenning dat er problemen zijn met de nieuwe Europeanen maakt dat de incidenten die er zeker zijn buitenproportioneel worden. En dat is weer “Hollandsche kaas in het bekkie” voor de PVV. Driewerf stom. Wie gaat het antwoord geven?

Ik weet ook niet welke partij mijn stem verdient. Als stemmer leef je op dit moment in een electoraal doolhof. Ik denk dat je als kiezer één ding duidelijk moet hebben, er is geen enkele partij met de oplossing. Omdat de PVV met allerlei schijnoplossingen komt door te stigmatiseren is er maar één conclusie: De partij is objectief gezien onnodig in het vaderlandse politieke bestel.

D66 van Pechtold was altijd verbaal een goede tegenstander met betrekking tot de onzin van Geert, maar ze hebben zich onlangs heel transparant in de kaart laten kijken. De groei van de SP was nog gevaarlijker dan het bestaan van de PVV. ‘Wij redelijk alternatieven zijn eigenlijk de grootste ontkenners van problemen in de samenleving.’ Problemen zijn pas problemen als zij welgestelde, welgemanierde en gestudeerde Nederlanders een probleem ervaren. Wat mij betreft dus exit D66.

De lafhartige houding van CDA en VVD ten aanzien van de PVV (en de SGP) is reden genoeg om de partijen decennialang niet meer serieus te nemen. De partijen zijn ernstig besmet. GroenLinks heeft wat mij betreft als linkse partij een nog groter probleem. Dat linkse was bij Halsema al twijfelachtig en kan bij Jolande Sap geschrapt worden, het zoeken is dus naar het Groen. Wellicht is dit in liberale hoek te vinden, dus laat die club daar zijn achterban maar zoeken. Blijven over SP, PvdA, PvdD, CU en 50plus.

Gaan we verder met afstrepen. De dierenpartij is voor mij de bevestiging van maatschappelijke degeneratie, dus daar praten we verder niet over. In mijn optiek heeft de 50plus partij bestaansrecht als ze ook nadrukkelijk kijken naar de 70plus problematiek en niet alleen opkomen voor de gearriveerde ouwe hippies die toch al met de gouden lepel in de bek geboren en opgegroeid zijn. En die gouden lepel weerhoudt ze niet van een grote bek.

Een beetje serieuze kandidaten zijn dus SP, PvdA en CU. Ten aanzien van de socialisten kan ik stellen dat ik hun transparantie kan waarderen, maar dat hun solidariteit af en toe ook een boerenkoolsmaak heeft. Solidariteit mag best een beetje naar Griekse olijven smaken. Op de ChristenUnie zal ik niet stemmen om een aantal immateriële kwesties, maar ik sluit niet uit dat in geval van nood ik best over mijn eigen ego heen kan stappen.

Dan de PvdA, ook een partij in moeilijkheden. Ze zouden een angstige partij zijn, maar volgens mij zijn alle partijen dat inmiddels. Welke partij gaat er nog wel echt uit van de eigen kracht. Misschien zijn zij wel de eerste die dit bij zichzelf ontdekken en daarmee het lek boven krijgen om weer zichzelf te zijn. Als ze dan weer sociaal-democratisch zijn, zonder zich te bekommeren over waar ze hun kiezers moeten halen, van links of rechts, misschien dat ik dan weer meehobbel met de PvdA. Ik kies echt wel sociaal-democratisch, of de partij nu groot of klein is. Ik weet namelijk zeker dat als de PvdA zelfstandig over haar eigen schaduw heen stapt, vele kiezers zullen volgen. Tot die tijd weet ik het niet en verzoen ik me te dwalen in het politiek electorale doolhof.

 

3 gedachtes over “Kakelkrant van Sprakeloos 56: Politiek verdwaald

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s