Je eigen ding doen, gadverdamme.

Enkele jaren geleden hoorde ik het voor het eerst. Je moet gewoon je ding doen!!!!!!!! Getverdemme, dacht ik toen, naïef als ik was. Waar bemoei je je mee, mijn ding is mijn ding en wanneer ik die doe en met wie, ……..dat gaat niemand wat aan. Ik had me te snel boos gemaakt, de betekenis was minder plastisch en eerder beschouwelijk en filosofisch bedoeld. Daar zou ik mee kunnen leven als ik het sindsdien niet te pas en te onpas hoor. ‘Weet je, je moet gewoon je eigen ding blijven doen!’ Driewerf gatverdarrie en zeker als het met Randstedelijke nieuwsspraak wordt uitgesproken. Dan krijg je fonetisch geschreven het volgende: “Waeit je, je  moet gewoann je aigen ding blaiven doen!’ Bij het schrijven van deze tekst moet ik zo walgen, dat mijn kerstdiner er subiet uit ‘draigt’ te komen.

Wat is dat nu, je eigen ding blijven doen? Ik weet het niet zeker, maar al observerend en luisterend is dat uiteindelijk goede raad van een vriend of vriendin die na een oersaai persoonlijk verhaal je goede raad wil geven, maar het eigenlijk ook niet weet. Met glazige ogen krijgt die verteller, die heel zijn ziel en zaligheid heeft blootgegeven en met volle verwachting naar goede raad zit te hunkeren, het meest stompzinnige antwoord dat je kunt bedenken. Och, kan het schaeilen, waeit je joh, waeit je wat jaii gewoan moet doen, gewoan je aigen ding blaiven doen. De raadgever kijkt dan indringend naar zijn of haar beste vriend(in), knikt lichtelijk zijn hoofd en wacht op de bevestiging van de zojuist gegeven toptip hoe in het leven te staan. Ronduit belachelijk.

Je moet helemaal niet altijd je ding zitten doen. Er zijn al veel te veel gekken die denken hun ding te moeten doen. De geschiedenisboeken staan er vol mee geschreven en ook de hedendaagse politiek in binnen- en buitenland kent legio voorbeelden van mannen en vrouwen die nu bezig zijn de geschiedenisboekjes van over vijftig jaar te vullen. In het buitenland hoeven we maar te denken aan Bush, Poetin, Mugabe, rotte appels uit het Midden Oosten en vul die hele rottige rij maar aan. De dingen die bijvoorbeeld ene Wilders denkt te moeten doen, staan mij ook helemaal niet aan. Met die haatdragende houding doet die zijn eigen ding, maar zorgt ervoor dat anderen zijn rottigheid vroeg of laat moeten gaan opruimen. Die mensen doen helemaal niet hun eigen ding, maar zijn de rotzooi van een ander aan het opruimen.

Ik dreig nu een beetje door te draven, maar dat eigen ding doen is in veel gevallen natuurlijk maar fictie. Op kleine schaal kun je je eigen ding doen in Nederland, je hebt nu eenmaal rekening te houden met anderen. Poedelnaakt de Kerstviering bijwonen mag niet al is het je eigen ding om maar eens iets te noemen. Je familie negeren met de kerstdagen, soms best fijn. Echter je hoeft helemaal geen ruzie te hebben met elkaar, maar ik kan u verzekeren dat het opgeprikt bij elkaar zitten ‘echt niet mijn ding’ is. Ik doe het wel en vele met mij.
Weet je wat mijn eigen ding is in microformaat? Dat is iets kleins als het uitkloppen van het tafellaken na de traditionele kerstavondgourmet en dan geconfronteerd worden met de volle maan. Je slaakt een bewonderende zucht, holt naar het digitale cameraatje van je jongste zoon en probeert dat voor de eeuwigheid vast te leggen. Dat is mijn ding voor dat moment, niet meer en niet minder.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s