Herkeuring van het Loenense Enkpad


Ere wie wie ere toekomt, na het prachtige Rijnstrangenpad in 2019 gelopen te hebben, dachten we: er zijn vast meer mooie klompenpaden. In het pré-coronatijdperk was de wandeling in Loenen mijn tweede klompenpad. Wederom een fijne wandeling, dus we gingen verder. Het Loenense Enkpad was eigenlijk een soort springplank voor een nieuwe hobby. Stukjes schrijven en foto’s maken deed ik toen nog niet bewust, dus het pad moest opnieuw gelopen worden om haar plaatsje op mijn blog te krijgen. Toch was ik een beetje bevreesd of ik de wandeling net zo aangenaam zou vinden als in augustus 2019. Met de kennis van inmiddels 66 andere paden heb ik een blik ontwikkelt van een ervaringsdeskundige op het gebied van klompenpaden. Mocht er een opleiding op dit gebied bestaan overweeg ik me in te schrijven. De vrijwilligers van het Loenense Enkpad kan ik gerust stellen, mijn oordeel is in de herhaling nog positiever dan twee jaar geleden.

Het Loenense Enkpad is een wandeling met veel lanen en laantjes, afwisseling en voor de planten- en vogelliefhebbers genoeg te beleven. Het valt me trouwens op, net als in de periode van voor de corona, dat qua wandelaars het minder druk begint te worden, maar ik kan het me verbeelden. De rust voor mij als individuele wandelaar is hiermee gewaarborgd, maar voor mensen zoals Sietse gun ik heel veel goedgeluimde wandelaars, want hij heeft verschrikkelijk zijn best gedaan om het mij (ons) naar de zin te maken.

Het overdekte bankje wordt onderhouden door Sietse, en passend bij een klompenpad kun je ook nog een spelletje ‘boter, kaas en eieren’ spelen. Voor het onderhoud vraagt Sietse een vrijwillige bijdrage en hiervoor wil ik met plezier even reclame maken. Het zwarte ‘dingetje’ op tafel verraad de mogelijke technische belangstelling van Sietse. Ik kan u verzekeren dat bij inworp van een muntje er een prachtig ‘hoelahoepend’ geluid ontstaat voordat de goede gaven verdwijnen in de spaarpot voor het onderhoud van de rustplek. Echt prachtig, vooral muntjes van 2 euro resoneren heel kunstzinnig. Bedankt Sietse!

Zoals gezegd, genoeg te zien en mee te maken op deze fijne wandeling. Zo hoorde ik wat koeien als groep wat luidruchtig zijn. (een groepje uitgelaten bakvissen?) Ze loeiden, al weet ik niet wat ze aan mij of soortgenoten wilden communiceren. In het belendende weiland waar ik langs liep, gaf echter een andere jonge koe met diepe stem antwoord. Ik dacht, ‘gelukkig, de boodschap is overgekomen’. Achter mij hoorde ik echter een boer naar het beest roepen dat het normaal moest doen. Niet bozig of zo, gewoon een opmerking, dus ik wist zeker dat de koe de boodschap van de boer nìet zou oppakken. Ter verklaring naar mij legde hij uit dat het beest loeit als een stier, terwijl het toch voorbestemd was om melk te geven? Ik vroeg me af of dit ‘stierengedrag’ nadelig was voor de latere melkproductie. “Nee” zei de boer en hij liep verder naar zijn boerderij, de lage stierengeluiden van zijn beest maar voor lief nemend.

En dit is het bewuste dier. We zullen het Robin noemen, een neutrale naam voor alles wat tussen stier en koe in zit zullen we maar zeggen. Een nieuw dilemma komt bij me op. Hoe passen we dit dan weer in in ons diversiteitsdenken? Mag de koe stierengeluiden maken? Is dat wel normaal en met welke doel? Mag de boer ingrijpen of slechts een standje geven? Wat zijn nu eigenlijk echte stierengeluiden en wat niet? Ook dit beest mag zijn wie ze wil vind ik dan maar. Robin, het gaat je goed.

Zonder antwoorden loop ik met plezier verder.

Voor meer foto’s zie ook op Instagram titiissprakeloos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s