Een persoonlijke tocht door stemmig Nederland….nog 20 dagen te gaan.

 

 

Vrouwen hebben het nog niet zo slecht in Nederland, tenminste qua kiesrecht. Eind van dit jaar is het honderd jaar geleden dat Nederlandse mannen algemeen kiesrecht kregen. Tegelijkertijd konden vrouwen vanaf dat moment ook gekozen worden (passief kiesrecht) en meteen in 1918 werd Suze Groeneweg namens de SDAP in de Tweede Kamer gekozen. Een jaar later kregen vrouwen dezelfde rechten. Voorheen hadden mannen op basis van belasting rechten om hun volksvertegenwoordigers te kiezen, het zogenaamde censuskiesrecht. Was dat maar in de Verenigde Staten, dan had Trump niet gekozen kunnen worden en niet kunnen kiezen. Dan was het land nu een socialistische Heilstaat, want alleen de ‘have-almost nothing’ betaalt daar volgens een goed Amerikaans gebruik belasting. Iedereen mag nu kiezen en gekozen worden in Nederland. En is dit het feest van de democratie zoals we dat hebben voorgesteld? Ik vraag me oprecht af of we na 15 maart een jubileumfeestje moeten gaan vieren.

Het populisme viert hoogtij, en dan helaas niet alleen meer bij de PVV en aanverwanten. Debatten worden uit de weg gegaan, basisbeleefdheidsvormen worden genegeerd, de nadruk ligt vooral op wat een andere partij fout doet en niet wat je zelf te bieden hebt. Leugens zijn tegenwoordig ook echte leugens, factchecking wordt als het maar even uitkomt genegeerd. Politieke partijen hebben bedenkelijke trolmethodes op de sociale media. Zelfs kieswijzers zijn door partijen beïnvloed. Ik heb me laten vertellen dat het partijprogramma van Sylvana Simons niet strookt met de uitkomsten op de Stemwijzer. Ik heb niet eens de lust om dit te verifiëren. Waarom is de mens niet in staat om politieke partijen te beoordelen wat ze het afgelopen jaar hebben gedaan? Dan zijn we af van die ellendige campagnes waarin de meningdiarree nog harder op ons neerdaalt dan een zomerse hoosbui als gevolg van klimaatverandering. Er zou een klimaatverandering moeten komen in het publieke debat.

Ik ga geen voorstellen doen om weer onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen, maar kunnen we geen andere criteria opstellen om mensen het recht te geven om te stemmen. Bijvoorbeeld IQ of het hanteren van emotionele of sociale componenten (EQ of SQ) die je op 15 maart het recht geeft om te stemmen. Of voor politici die in de campagne liegen, bedriegen of intimideren en schelden zou er een tribunaal moeten komen. Er moet toch iets gecreëerd worden dat een halt roept aan de onbenulligheid. Er moet toch iemand kunnen zeggen: JIJ MAG NIET MEER MEEDOEN!!!! Dit geldt wat mij betreft voor kiezers en gekozenen. Maar ja, dat is niet democratisch, maar wel populistisch en ik denk dat hiervoor ook wel een meerderheid is te vinden in Nederland. Weet het wel zeker.

 

Een gedachte over “Een persoonlijke tocht door stemmig Nederland….nog 20 dagen te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s