Begrip, van de dag (181) Je suis gay

 

 

 

JE SUIS GAY

 

Na de aanslag op Charlie Hebdo ontplofte internet van de steunbetuigingen en iedereen was Charlie. En terecht, want de godsdienstwaanzinnigheid in combinatie met zich al dan niet terecht achtergesteld te voelen, maakt een dwaasheid los bij groepen mensen die zijn weerga niet kent. Dood en verderf in naam van Allah, slechtere reclame voor een godsdienst kun je je niet wensen. Dus we waren (en zijn) nog altijd Charlie, want de willekeur van aanslagen kan een ieder overkomen. En natuurlijk luisterde ik de volgende dag niet naar de naam Charlie, ik was nog gewoon Vincent. Een klein gebaar, maar een grote betekenis is zo’n klein zinnetje #jesuischarlie.

Later dat jaar moesten we weer, terwijl we nog steeds Charlie waren, werden we ook Parijs. Ook nu explodeerde Twitter al is dat in deze context een ongelukkig gekozen woord. Brussel volgde en ook #jesuisbruxelles werd trending. In het weekend was het weer zo ver, een aanslag van een zogenaamde lonely wolve. Maar wel in de geest van IS en religieuze gekte. Meer dan vijftig mensen werden in koele bloeden afgeslacht een veelvoud is gewond of strijd nog voor hun leven. #JesuisOrlando is verre van trending. Maar misschien is de specificiteit van de plek in Orlando de reden dat #jesuisorlando niet is aangeslagen. Dus je verwacht dan misschien #jesuisgay. Vandaag las ik een tweetje van iemand die zich afvroeg hoe trending, #jesuisgay gaat worden. Ik vraag het met hem mee.

Is het zo moeilijk om te zeggen #jesuisgay. Net als bij Charlie, weet ik morgen best wel dat ik niet ineens een andere doelgroep moet versieren. Daar vergis ik me niet in, maar mijn medeleven met Charlie, Parijs of Brussel is hetzelfde dan met de slachtoffers in de gaybar in Orlanda. Dus het is een hele kleine stap om uit de kast te komen, maar ook hier een groot gebaar. Laat ook dit trending worden, want naast Charlie, Paris en Bruxelles, ben ik ook nu gay. #Jesuisgay.

4 gedachtes over “Begrip, van de dag (181) Je suis gay

  1. Als #jesuis tegen de Islam gebruikt kan worden, is men van alles en nog wat, geen enkel punt, we jammeren en demonstreren met zijn allen wat af bij een aanslag. Daarom deed ik daar niet aan mee, het rook niet fris dat #jesuis.
    Het “vrije westen”, tegenover de barbaarse Islam. Wel, zo vrij is het hier dus blijkbaar niet. Zelfs ” je suis gay” opschrijven gaat al veel te ver. Politici in demonstraties gezien? Ik niet. Dat voelt ongemakkelijk en ligt electoraal niet goed. Het laagje “vrij” is flinterdun. Ander gedrag wordt getolereerd, maar meer ook niet. Deze tolerantie kan immers door Het Volk zó weer worden ingetrokken. Als wij de agenda van extreem-rechts niet meer kunnen dienen: “kom maar bij ons hoor, daar zijn jullie veilig”, worden we weer verwijderd uit de maatschappij. Eerst figuurlijk en erna letterlijk.

      • Velen vinden het al een gruwel als ze op zouden [moeten] schrijven #jesuisgay, dus dat doet men liever maar niet. De andere #jesuis.. waren veilig, iedereen deed het, en het was tegen de barbarij van de Islam gericht dus helemaal “modern”. Groet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s