Begrip, van de dag (68) In de knoop

20151213_114342

IN DE KNOOP

De titel suggereert enige zwaarte voor dit stukje, maar niets is minder waar. Ik ga het hebben over tradities. Over het algemeen kan ik goed leven met tradities. Dat wil zeggen, ik kan ze waarderen als er van mij maar niet te veel gevraagd wordt. Op het moment dat tradities een zware wissel op mijn leven trekken en participatie een ‘verplichting’ wordt, dan vind ik tradities heel stom. Een traditie waar ik goed mee kan leven is het optuigen van de kerstboom. Ik hoef niet mee te doen. In de periode dat we nog een echte boom hadden, was mijn rol groter. Ik haalde de boom, een traditie. Tijdens de kerstdagen is het dan lekker keuvelen over de kwaliteit en bij wie je de boom gehaald had. Niemand had er verstand van en altijd wist iemand met de beste en de goedkoopste de ander te overtroeven. Keuvelen over de boom is al een traditie op zich.

Maar tijden veranderen. Ik had mijn klauwen altijd al vol jeukplekken na het halen van de boom. Voor het optuigen van de boom werd ik dus ontslagen en dat is al weer een fijne traditie geworden. Want ook nu, nadat mijn jongste zoon ook lichamelijke reacties vertoonde vanwege de den, spar of andere naaldboom, hoef ik de kunstboom ook niet op te tuigen. Ik mag de spullen van zolder of schuur halen en zoals gezegd, ik ben de beroerdste niet. Weet je wat het toppunt van traditie is geworden bij mij thuis? En we zijn vast niet de enige, altijd zitten de snoeren door elkaar, hoe goed je de troep de vorige kerst ook hebt opgeborgen.

Vandaag was het weer zo ver, mijn jongste zoon en vrouw waren heel erg ingespannen bezig met de verschillende snoeren. Hele theorieën kwamen boven tafel over hoe zoiets nu kon. Uiteindelijk is het gelukt, de lichtjes hangen in de boom. Zelf herken ik het probleem. Als ik in de zomer mannendingen doe in de tuin met elektrische zagen enzo, heb ik altijd hetzelfde probleem met het verlengsnoer. Een vijftien meter lange stekkerdoos, gekocht in een periode dat we dachten dat voor ons het campingleven een traditie zou gaan worden, zit altijd in de knoop. Ik heb er mee leren leven en ook onze kersboomoptuigers hebben in volledige harmonie de klus dit jaar weer geklaard.

 

 

Een gedachte over “Begrip, van de dag (68) In de knoop

  1. ik zie nu pas dat er ook te reageren valt onder de blogs, als ik maar ver genoeg zak. na de ochtendlezing, heb ik weer even om er nog een paar te lezen. ook deze is leuk, herkenbaar en met een leuke ontknoping.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s