Begrip, van de dag (48) Stoofpeertjesgevoel

20151122_165444

STOOFPEERTJESGEVOEL

 

Ik heb soms een beetje medelijden met de jeugd van tegenwoordig. Gemakshalve heb ik de leeftijdscategorie tot 25 jaar voor ogen. Zij zullen nooit het echte zondagsgevoel kennen. Nu heeft iedere generatie (en geloof) zijn eigen zondagsgevoel. Zondag stond voor mij vooral voor vrij en de winkels zijn gesloten. Als klein kind bezigde ik de term ‘zondags kleren’ later werd dat minder. Als puber was de zondag ook, ‘shit’ de winkels zijn dicht, waar haal ik sigaretten. Kerst- en Paaszondagen waren rampzalig in dat opzicht. De jeugd heeft dat niet meer. De winkels zijn altijd open, zelfs in de kleinere dorpen. De ene dag onderscheidt zich amper van de andere als het gaat om koopgedrag. De jeugd kan later slechts terugkijken op een amorfe aaneenschakeling van weken. Ik moest er vanmiddag aan denken.

Van winkels op zondag open creëer je uitstelgedrag. Ik heb het dan over mezelf, maar ik ben vast niet de enige. Vanmiddag werd ik er mee geconfronteerd. In alle redelijkheid was ik degene die de boodschappen moest doen voor het avondeten. Dit had ik ook gisteren of vrijdagavond kunnen doen. Dan was ik vandaag gewoon vrij, zoals dat hoort op zondag, de zondag uit mijn herinneringen. De herinnering van stoofpeertjes, draadjesvlees en luisteren naar de sportuitslagen terwijl moeder de maaltijd bereidde die echt al dagen eerder gekocht was.

En echt, ik heb een hele deugdelijke maaltijd gefabriceerd, een steak met rozemarijn en zeezout, aardappelen, boontjes en een frisse salade. Niets mis mee, maar ik moest er op zondagmiddag wel voor uit de genoeglijke warmte van ons huis weg. Natuurlijk pas nadat ik de wedstrijd van mijn cluppie had gezien, dat was vroeger ook anders trouwens. Omdat het zondag was kreeg ik een bosje bloemen mee die volgende week (dat is dus morgen(!)) niet meer verkocht kon worden. Ik kon er goede sier mee maken thuis, maar zag het vooral als troost voor mezelf. Troost voor het feit dat ik op zondag boodschappen moest doen en medelijden dat mijn kinderen nooit een echt stoofpeertjesgevoel zullen krijgen.

4 gedachtes over “Begrip, van de dag (48) Stoofpeertjesgevoel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s