Begrip, van de dag (12) Koud hè!

 

KOUD HÈ!

Vandaag was het weer zo ver, de eerste echte koude dag. ‘Koud hè’ was niet van de lucht. Buren begroeten elkaar bij het krabben van de eerste winterlaag op de auto’s. Collega’s startten hun werkdag na de kou mee te hebben genomen op kantoor. ‘Koud hè! Op het internet staan de eerste winterfoto’s en waarzeggerij over een aanstaande strenge winter op basis van stekende eksterogen en andere trek van vogels. Het feit dat bij de buren de sneeuw twee weken eerder is gevallen dan gemiddeld is voor de zuiderburen het sluitende bewijs. Voorlopig is het bij mij in de tuin nog overwegend groen, al zal dat niet lang meer duren want ‘koud hè!

Raar eigenlijk dat het zo vanzelfsprekend is om een kletspraatje te beginnen over het weer. Dat schijnt in andere landen toch minder te zijn heb ik me laten vertellen. In Nederland is zoiets vanzelfsprekend. Misschien hebben we minder mooie andere openingszinnen of is het slechts een overblijfsel van vroeger tijden toen we veel meer dan nu voor de overleving afhankelijk waren van de grillen van de weergoden. Koud hè deed vandaag zijn intreden als een ongenode, maar o zo vertrouwde gast. In de jaren tachtig maakte het befaamde duo Henk Spaan en Harry Vermeegen er al furore mee.

Als we elkaar benaderen met Koud hè! weten we allemaal meteen dat het over het weer gaat. Maar ook andere zaken kunnen koud zijn. Woerden en de acties van anti-asielzoekers kunnen ook becommentarieerd worden met Koud hè. Niemand doet het! Wilders die hele volksstammen wegzet als gevaarlijke testosteronbommen, kun je afdoen met Koud hè. We zijn het niet gewoon. De uitslag van Oranje tegen Tjechië, 2 -3. Koud hè! Nederland een lange hete zomer  zonder oranjeleut. Koud hè! Een fijne winter toegewenst.

Een gedachte over “Begrip, van de dag (12) Koud hè!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s