Kakelkrant van Sprakeloos 1: Op naar 2012

 

Het is me het nieuwsjaartje wel, heftige gebeurtenissen volgen elkaar in een rap tempo op. Als er geen sprake is van een ad hoc (humanitaire) ramp, dan zijn er politieke en economische schandalen en rampen die zich aandienen. En ontbreekt de spreekwoordelijke komkommertijd, dan treedt een echte komkommerhype nadrukkelijk op de voorgrond. Zouden alle negatieve noviteiten iets met elkaar te maken hebben? Deels natuurlijk wel als het om de economie gaat. Hoewel ik geen econoom ben, is het economische leven voor een deel afhankelijk van de politieke besluitvorming. Of was het nu andersom? De marktwerking blijkt al jaren niet meer goed te werken en hoe hier adequaat op te reageren? Nog geen politiek econoom heeft een syntese kunnen maken tussen de geleerdheid van Keynes, Marx en Milton Friedman om maar wat namen te noemen, daar zullen de machtige machthebbers wel voor zorgen.

Er zijn mensen die 2012, vrij naar de Maya-kalender, als het ultieme rampjaar bestempelen. Anderen zien het als het overgangsjaar, waarbij toenemende rampjes, rampen en catastrofes, de mensheid naar een andere dimensie zullen brengen en daarmee dus verlichting. Ik geloof er niet in, maar bij het maken van een korte opsomming, raak ik bijna van mijn ongeloof af. Om zo maar eens een aantal voorvallen, totaal 2012 zal me niet lukken, te noemen: Amerikaanse politici die elkaar in gijzeling nemen, Europese politici die uitblinken in dadengebrek, een Nederlands kabinet dat gegijzeld wordt door een rechtse populist met een arbeideristisch gedachtengoed, met als gevolg besluiteloosheid en gebrek aan visie. Syrië, Libië, de Hoorn van Afrika, toenemende onvoorspelbaarheid van weersgesteldheden over de hele wereld, noem het van mijn part opwarming van de Aarde, loslopende gekken over de hele wereld buiten die regeringsverbanden om welteverstaan, Amerikaanse schietlustigen, Nederlandse schietlustigen en inmiddels ook Noorse schietlustigen. En recent opgekropte ontevredenheid in Engeland. In dat geval is er een lichtpuntje. Een meerderheid in het Britse koninkrijk wil dit niet en via de sociale media zijn er meteen oproepen geweest de rotzooi op te ruimen.

Nee, ik geloof niet in 2012, maar we hebben volgens mij wel mondiaal de behoefte aan gecoördineerde schoonmaakacties tegen de ongelooflijke rotzooi die ook namens ons wordt gemaakt. Geen populisten die inspelen op angst en onwetenheid, gewoon gezond verstand aangelenkt met een kleine schoonmaakneurose. Zou niet verkeerd zijn en laat 2012 dan maar komen.

 

9 gedachtes over “Kakelkrant van Sprakeloos 1: Op naar 2012

  1. Door de media zitten we met z’n allen met onze neus op het nieuws, dus lijkt het allemaal heftiger dan vroeger. Ellende komt op, en verdwijnt binnen een paar dagen weer uit het nieuws. Het is niet anders.

  2. De marktwerking blijkt al jaren niet meer goed te werken ???? volgens mij zien we de markt volop on actie: regeringen en volkeren , die boven hun stand leen worden afgestraft/ de rente vliegt omhoog ……het probleem is dat we de corrigerende werking van de markt niet willen ondergaan…..en dan komen er regeringen in actie….en is economie weer politiek….

    maar weest gerust …de markt doet zijn werk…..en diegene ( landen, bedrijven, mensen) die zich het best aanpassen ( aan markt situatie, andere energie etc) zullen weer gaan groeien….zij die de problemen onder de mat vegen en geld blijven maken zonder waarde te creëren…zullen weinig pensioen hebben….

    • Eerst komt de geile blindheid van hebberigheid, waarbij er enkelen profiteren en een deel goed kan leven van de kruimels, dan moet er ingrepen worden ten koste van zij die amper kruimels kunnen ontvangen, want de politiek = niet veel meer dan de stromannen van de grote jongens in de VS of Afrika. Sommige landen weten hun economische graaipraktijken ook democratisch al te verzilveren (Berlusconi). Nee, de markt werkt niet, helemaal niet voor de meesten, maar dat is dan hun eigen schuld. Een alternatief, een syntese zoals ik schreef, heb ik ook niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s