Maria’s op het Dorenweertsepad

Hemelse foto gemaakt door Charlotte Aarns

Ik ben vandaag naar de documentaire Lourdes geweest. Heel indrukwekkend en gestileerd gemaakt ook voor iemand die wat minder spiritueel is aangelegd. Maar wat heeft zo’n opmerking nu te maken met een sfeerverslag van een klompenpad? Misschien helemaal niets, maar voor mij is de documentaire een prachtige kapstok om een kort sfeer verslag te maken van het Dorenweertsepad. U doet het er maar mee en anders hebben we altijd nog de foto’s. Voor mensen die sceptisch zijn over de katholieke kerk of de commercialisering van Lourdes raad ik aan om even over hun schaduw heen te stappen (daar is ie, de eerste link met het klompenpad). Een absolute aanrader, Lourdes. Ik was er met mijn moeder en peettante, beide al flink op leeftijd, beide verpleegkundigen en beide netjes katholiek opgevoed, maar voor zover ik weet geen van beide belijdend meer. Met twee oudere zusjes was ik dus op pad.

Nu wil het toeval, ik kende ‘Lourdes’ nog niet, dat ik het pad liep met drie nichtjes, de jonge zusjes zullen we maar zeggen, tot slechts 7 jaar jonger dan ik, maar om nu te zeggen ‘mijn nichten’ klinkt zo bot. Door de stukjes over klompenpaden, en misschien vooral wel de foto’s, waren ze geïnteresseerd. Op 26 juni 2021 liep ik dus met de jonge zusjes het Goddelijk mooie pad in Doorwerth (2e link met Lourdes?). Ik had ze nog gewaarschuwd, als je iets raars doet of zegt kan dat wel eens de link worden om over te schrijven. Ik had het vast gedaan, maar toen had ik Lourdes nog niet gezien. En daar zit de finale link, want wat ben ik toch dankbaar dat ik voldoende gezond van lijf en leden ben om in goed gezelschap zo’n wandeling te mogen maken. Dat besef je na het zien van Lourdes.

Ik heb geen specifieke moeder Maria tik of het moet mijn moeder zijn die ook van doopnaam Maria heet. Je zult mij ook niet horen zeggen dat, want iedere vrouw is immers een beetje moeder Maria zeggen de gelovigen, dat ik vandaag met twee ‘Maria’s’ naar Lourdes ben geweest en afgelopen zaterdag met maar liefst drie ‘Maria’s’ de Dorenweertsepad-processie heb gelopen. Ook heet geen van de vijf dames Bernadette. Ik heb slechts vandaag een indrukwekkende documentaire gezien en afgelopen zaterdag een heel fijne wandeling. Ja en een van de foto’s gemaakt door ‘een van de Maria’s’ heeft dan wel weer zeer spirituele alures. (de derde link tussen Lourdes en het Dorenweertsepad)

Nawoord:

O ja, de oer-Maria van de vijf Maria’s, onze oma en moeder, is ook ooit op later leeftijd naar Lourdes geweest. Ze vroeg mijn moeder nog om een passende broek om op een ezel te kunnen zitten voor meer spirituele beleving, dat kon er blijkbaar. Mijn oma was niet slank en droeg alleen maar jurken. Ik geloof dat mijn opa het geen goed idee vond dus het is er niet van gekomen.

Voor meer foto’s zie ook Instagram titiisprakeloos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s