Mijn gouden klompje op het Kreelsepad

Hieperdepiep, hoera. Mijn vijftigste klompenpad is een feit. Een gouden klompje heb ik dus verdiend. Dit is mijn veertigste stukje, dus dat betekent dat er nog 10 klompenpaden gelopen moeten worden, die nog voorzien moeten worden van kiekjes en een verhaaltje. Het vijftigste klompenpad wil niet zeggen dat ik er nu ben. Er moeten nog 81 trajecten doorlopen worden en dat is geen straf. Met vijftig sta ik ook bij lange na niet in een toppositie, tenminste als ik de commentaren mag geloven op http://www.klompenpaden.nl. Maar daar gaat het niet om, ik durf te stellen dat bijna alle vijftig hele fijne wandelingen waren. Plekken die je anders nooit zou zien, historische feiten die ik nog niet eerder gehoord had en ieder klompenpad heeft wel een eigen verhaal. Soms is het al geboren bij de eerste pas, op andere momenten moet ik er even over nadenken of associeer ik een beetje met de actualiteit. Een minutieuze uiteenzetting van de wandeling zal ik niet geven. Daarvoor zijn genoeg andere bronnen.

Bij het vijftigste pad, het Kreelsepad, had ik verwachtingen van veel bos en hei en dat was ook niet geheel onterecht, maar ook waterpartijen en tussendoor boerenbedrijven. Dat gaf de wandeling een extra dimensie. Afwisseling van landschap is wel iets wat mijn waardering verhoogd, net als natuur en cultuurhistorische schatten. Ja, ik heb een ranglijstje, maar die ga ik niet prijsgeven. De omgevingsfactoren zijn een gegeven en daarmee ga ik de enthousiaste vrijwilligers niet mee afserveren of een extra veer in de reet duwen. De eigenheid van de plek, het moment en mijn eigen gemoedstoestand maken de wandelingen. Soms wordt dat versterkt door wandelgenoten.

Vandaag viel mij op dat de lente aan het vechten was tegen de korte winter. Ze lijkt te gaan winnen hoewel de meeste bomen nog geen blad hebben, sommige struiken gaven de eerste prille blaadjes bloot. De lammetjes in de schaapskooi spreken natuurlijk boekdelen, maar wat te denken van een dagpauwoog die volgens mij net een vlinder is geworden. De vleugels leken wat klammig en het beestje bleef nog wat onwennig op het zandpad zonnebaden. De vleugels moesten volgens mij drogen? (NB: Een natuurkenner in mijn directe familie-omgeving zegt dat een dagpauwoog als volwassen exemplaar overwintert. Er is niets in deze wandelaar die zijn kennis in twijfel trekt.)

Over drogen gesproken. We hebben net een pak sneeuw verwerkt, maar ik vond het hier en daar al knap droog, met name de wegen waren weliswaar beloopbaar, maar erg mul. Wat moet dat worden de komende zomermaanden? De drassigheid die bij dit gebied hoort was gelukkig wel te zien en zorgde weer voor mooie plaatjes en doorkijkjes. Maar de Ginkelse Hei, waar ik toch voor mijn werk bijna maandelijks lang rijd heb ik nu in het echt gezien en beleefd. En natuurlijk veel foto’s kunnen maken op basis van het geijkte verwachtingspatroon. Hei, vlakte en bosschages in de verte.

En verder? De Ginkelse Hei is natuurlijk bekend om de slag bij Arnhem en de terugkerende veteranen ieder jaar. Maar ik wist toch echt niet dat er tijdens de Eerste Wereldoorlog een vluchtelingenkamp was voor onze Zuiderburen.

En voor deze stier is de lente volgens mij nog niet begonnen. Eten, eten en geen aandacht voor de omgeving. Of geen versiervlees, dat kan ook.

Meer foto’s zien, kijk ook op Instagram account titiissprakeloos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s