Begrip, van de dag (158) Pure Sport

 

 

 

PURE SPORT

 

Ook zo genoten KNVB Bekerfinale? Ik wel, en zoals een finale moet zijn, meeslepend, spannend, niet fraai en de beste wint. In dit geval Feyenoord en er is weinig op af te dingen. Pure sport in een prima ambiance zoals dat alleen maar in de Kuip kan zijn. Hoe vaak is dat nog heden? Ik herinner me een wedstrijd tegen Roma in Rotterdam een belachelijke Franse scheidsrechter met onnavolgbare beslissingen. “Uefa Mafia” scandeerde het Rotterdamse publiek. Heel mooi dat de Romeinen meededen met ‘Puta Uefa’. We weten inmiddels hoe dubieus de Uefa in elkaar steekt, laat staan de wereldbond FIFA. Al met al moet met deze overwinning van Feyenoord de eerste wedstrijd zonder publiek worden gespeeld.

Pure sport met Uefa en FIFA, maar ook met de enorme belangen voor de bookmakers die iedere wedstrijd verdacht kan maken. Dit jaar is er in Nederland geen nationaal kampioen, de Amsterdammers winnen naar aller waarschijnlijkheid de Makkelie-cup. Misschien flauw, maar de schijn hebben ze wel tegen. Ik hoop de PSV nog een tegenstander vindt om om te kopen met heel veel doelpunten tegen. Maar het kan altijd nog gekker in de sport en dan heb ik het over wielrennen. Nu is dit ook al zo’n tot de verbeelding sprekende heldensport waar de atleten zich het snot voor de ogen rijden. Maar vandaag las ik toch iets onwaarschijnlijks, ik neem die hele tak van sport niet meer serieus.

Nu zijn doping, bloedtransfusie en inmiddels geheime illegale motortjes in de fiets al geen uitzondering meer. Het is een wedstrijd tussen de voortschrijdende wetenschap en de wegkijkende bonden, in dit geval de WielerUnie. Het zal wel allemaal met geld te maken heb. Een aantal journalisten heeft via de wetenschap met warmtebeelden uitgevonden dat er meer wielrenners met een illegale energiebron etappes en wedstrijden winnen. De conservatieve wielerbond beweert dat ze afdoende materiaal hebben om de mechanische doping op te sporen, maar testen wijzen het tegendeel uit. Wat hebben ze te verbloemen. Nee, laat mij dan maar een supporter van Feyenoord zijn, volgens sommige verhevenen,  zijn het voor een deel randdebielen. In een enkel geval hebben ze gelijk, maar het is in ieder geval wel pure sportbeleving en het zijn geen maffiosi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s