Begrip van de dag (144) Hoe heet het bij de mens

 

 

HOE HEET HET BIJ DE MENS?

 

Het is bijna zover, gisteravond hoorde ik voor het eerst weer de kikkers uit de tuinen van meerdere buren. Ze zijn wakker geworden en de een na de ander laat van zich horen. ,,Kquaaâckk, ik ben er ook weer!” Een ander kwaakt terug of hij goed geslapen heeft. Sommigen maken al ondeugende toespeling op hetgeen de komende weken gaat plaatsvinden. De vrouwtjesexemplaren kirren over allerlei beproefde trainingsschema’s, want ze zullen die luie mannetjes toch een tijdje op hun rug op sleeptouw moeten nemen. De conversatie is nu nog rustig, maar de lente hangt onmiskenbaar in de lucht. Vanavond wordt dat nog eens bevestigd door de zomertijd, dan kunnen de remmen echt los. Kikkers kwaken zich naar het recht op een orgasme. Zijn kikkers eigenlijk monogame beestjes, of neukt dat er maar op los? Ik zou het niet weten.

De kikkers versieren elkaar door te kwaken. Hoe de merels elkaar het hof maken, weet ik niet, maar die blijven hun hele leven bij elkaar. Bekend is ook de vinkenslag voor wie het horen wil. Vogels in het algemeen zijn heel druk met fladderen en tjilpen. Voor koeien en paarden is er veelal een minder romantisch baltsgedrag, daar beslissen de boeren vaak, een gearrangeerd huwelijk of zelfs nog minder dan dat. Pauwen dansen elkaar naar het kindergeluk, leeuwen imponeren door te brullen en de gorilla’s timmeren op hun borst. Allemaal methodes om elkaar het hof te maken en de soort in stand te houden. Maar wat doet de mens eigenlijk?

Je kunt natuurlijk 101 versiermethodes en trucs benoemen, maar is er een alomvattend werkwoord hoe mensen elkaar versieren of het hof maken. Ze flaneren, knipperen met hun ogen, maken zich op, glimlachen lief en verleidelijk of proberen verbaal grappig of innemend te zijn (of te doen), maar is er wel een woord dat typisch is voor de menselijke verleidingstaal zoals kwaken voor de kikkers of de vinkenslag bij de vinken en wat al niet meer? Volgens mij niet, want met de aankomende lente moet ik er niet aan denken dat mensen elkaar kwakkend gaan lokken of met een scherp voorwerp een soort van mensenslag op muren gaan tikken. Ik zou er knettergek van worden. Wij hebben rokjesdag en met de zomertijd die vanavond ingaat zal het bal van de lentekriebels binnenkort wel starten, hoe we het ook noemen.

3 gedachtes over “Begrip van de dag (144) Hoe heet het bij de mens

  1. Dat is nou juist het leuke aan mensen; die hebben verschillende vormen van versiergedrag, in tegenstelling tot dieren die zich, voor zover ik weet tenminste, beperken tot één van de vormen die je hierboven besproken heb. Als je er oog voor hebt, kun je het namelijk duidelijk waarnemen, of het nou gaat om kijken, praten, om elkaar heen draaien of wat dan ook. Flirten dus, een alomvattend woord voor baltsen bij mensen. En waar het over taal gaat, zou ik in het algemeen het woord kirren (of slap ouwehoeren, excusez le mot) gebruiken. 😉

  2. Mensen zijn ondoorgrondelijk en daardoor ontstaan er altijd misverstanden.
    Wil zij nu wel of niet, wat bedoelt hij, waarom moet het zo snel, waarom moet het met zoveel omwegen.
    Flirten in mijn optiek is gewoon jezelf verlekkeren aan de ander en hopen op diens aandacht zodat je je nog meer kunt verlekkeren, maar zeker niet tot paring overgaand.
    Erger zijn tegenwoordig de internetsites waar niet eens moeite gedaan wordt om je te verleiden.
    Het heeft geen naam meer bij de mens, want wij willen geen rituelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s