Begrip, van de dag (131) Battle between the sexes

 

 

 

BATTLE BETWEEN THE SEXES

 

,,Pas op, daar lopen Xantippe de Ka, Betty de Tang, Giftige Greetje en de rij wordt gesloten door Hannah met haar op de tanden!”
Ik word gewaarschuwd door mijn onafscheidelijke wapenbroeders in een verschrikkelijke oorlog. Het volgende ogenblik verandert de ogenschijnlijke rustige omgeving in een waar slagveld. Ik vloek, ren achter een van die afzichtelijke heksen om ze een kopje kleiner te maken. Het moet maar eens afgelopen zijn. Met een laatste krachtsinspanning, lukt het net niet om mezelf tot oorlogsheld te verklaren. Badend in het zweet word ik wakker en besef dat ik gedroomd heb. Over de oorlog tussen Mars en Venus. Dat is raar! Ik realiseer me dat ik de avond ervoor ziek naar bed was gegaan, maar waarom deze droom?

Ik laat de vorige dag de revue passeren en herinner me een interview met een wetenschapper van de Universiteit van Groningen, Brechtje Wertheim. Samen met haar collega’s onderzoekt zij het paargedrag van fruitvliegjes oftewel de Drosophillia’s. Ik herinner me die naam nog van de middelbare school toen we fruitvliegjes moesten sorteren bij de geneticalessen. Brechtje Wertheim onderzoekt dus het paargedrag. Ze gooien de mannetje en vrouwtjes bij elkaar en op het moment dat de aantrekkingskracht tussen twee vliegjes dreigt, worden ze apart genomen en geobserveerd door de dames en heren van de universiteit alsof ze in een louche seksbioscoop zitten. Een ware pornoshow volgens de wetenschapster die niet onder stoelen of banken steekt dat ze het heel spannend vindt. De paring duurt wel 10 tot 20 minuten, ik heb wel eens gemiddelden gehoord bij de mens die niet in de buurt komen.

Maar er is recent meer bekend over de drosophillia’s, ze manipuleren waar je bij staat. Er is in de fruitvliegjesmaatschappij een evolutionaire oorlog gaande tussen de mannetjes en vrouwtjes. List en bedrog regeert, er wordt gesjoemeld met aantrekken en afstoten. Vrouwtjes laten zich nemen, maar gebruiken niet altijd het sperma, maar wel het zaadvocht waarin allerlei substanties bevinden waarvan ze sterker worden. Mannetjes met een minder libido hebben daarentegen weer spannend zaadvocht dat andere mannetjes op afstand houdt, zodat hun spermacellen alsnog voor de reproductie gaan zorgen. Een ware chemische oorlog bij deze lullige insecten. Je verwacht het niet, maar ik vind het reuze interessant om te horen. Ik hoef er niet van te dromen, of is er toch iets gaande in de wereld van mijn soort dat ik nog niet goed kan doorgronden?

 

Voor het interview, volg de link (bij minuut 49 en 39 seconden) Echt heel interessant.

2 gedachtes over “Begrip, van de dag (131) Battle between the sexes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s