Begrip, van de dag (123) Leven zonder muziek

 

 

 

LEVEN ZONDER MUZIEK

 

Wat zou het leven zijn zonder muziek? Als ik daar een antwoord op moet geven denk ik bij een minderheidsgroep te horen. Voor mijn gevoel zou mijn leven er amper anders uitzien. Natuurlijk bij het kijken van een spannende film zou ik de begeleidende en versterkende geluiden waarschijnlijk missen. Maar gewoon, in mijn dagelijkse leven, ik denk niet dat er veel veranderd. De vraag kwam bij me op toen ik moest wachten bij het opstarten van de computer. Eerst moest Spotify een nieuwe versie aanbieden voor ik verder kon. Ik ergerde me kapot, want hoe vaak gebruik ik deze muziek-app nu? Een of twee keer per maand komt het bij me op om eens wat bekende liedjes te scoren en tijdens het schrijven te beluisteren. Ik ben zelfs bezig met een heuse persoonlijke top 100.

Op de keeper beschouwd denk ik zelden “wat mis ik nu in mijn leven, o ja ik moet nu muziek luisteren anders is mijn leven niet compleet. Mij zul je ook niet met oortjes zien lopen. Niet in het publieke leven, maar ook niet thuis. Als ik zou hardlopen denk ik ook niet dat naast een paar sportschoenen en een sportbroek een muziekdrager tot mijn verplichte outfit moet behoren. Overigens is dit een vraag die ik gezien mijn sportieve constellatie niet snel zal stellen. Ik vind de wereld om me heen, zonder dopjes, eigenlijk veel interessanter als ik in de trein zit of over straat loop. Het is doodzonde om je daarvoor af te sluiten.

Het is trouwens niet zo dat ik een hekel heb aan muziek. Wel aan die behang in de winkelstraten of die fantasieloze zenders die de hele dag maar doorgaan met tweederangs evergreens. Het meer dan veertigduizend koppige Kuipkoor vind ik lekker om aan te horen, zelfs mee te doen als het Hand in Hand schalmt. Maar verder erger ik me aan oortjesdragende mensen in mijn omgeving. Je denkt samen te zijn, doet je verhaal en “O, sorry zei je wat?” Waar denk je aan als je muziek luistert, waar sluit je je voor af? Nu Spotify weer up-to-date is zal ik vandaag maar eens afsluiten met een nummertje uit mijn top 100. Overigens ik heb wel zoveel bij elkaar geharkt dat ik ook best 365 muziekcolumns zou kunnen schrijven, maar dat doe ik niet.

 

 

 

Een gedachte over “Begrip, van de dag (123) Leven zonder muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s