Begrip, van de dag (77) Wijzen uit het Oosten

 

WIJZEN UIT HET OOSTEN

Het is de tijd van gastvrijheid en ontheemden, nu en 2000 jaar geleden. Waren het toen de volkstellingen waardoor hordes mensen op drift geraakten, nu heeft dat weer andere oorzaken. Waren het toen herbergiers die nee verkochten aan behoeftigen, nooddruftigen en zwangere vrouwen, tegenwoordig zijn het weer anderen die de poorten gesloten houden. Ik durf het vergelijk niet te maken tussen een stal en een sporthal, de privacy is in een stal beter gewaarborgd om onbevlekt te ontvangen en te baren. Historici beweren trouwens dat Jezus ergens tussen maart en mei geboren zou moeten zijn en dat kerstmis pas in 300-zoveel een christelijke feestdag werd. Een kniesoor die er op let.

De ontheemden in deze dagen komen ook uit het oosten, Syrië en Irak. Uitgaande van het feit dat Jezus daadwerkelijk in Bethlehem is geboren, dan moeten de drie koningen ook uit deze contreien vandaan komen, laten we zeggen zo’n 12 dagen reizen per kameel. Ik weet niet hoe hard een kameel gaat, maar 6 januari aanschouwden Balthasar, Melchior en Caspar het kindje Jezus. Ik durf over de namen van deze Wijzen geen twijfel te zaaien, bovendien ken ik hun koninkrijken niet. Laatst zag ik de oprechte verbazing van een Engelsman die zich afvroeg dat Mathew, Lucas, John en Marcus wel hele typische namen waren voor mannen uit die tijd en die regio. Desalniettemin, Jezus kreeg wierook, mirre en goud. De huidige ontheemden moeten het doen met bed, bad en brood als ze geluk hebben.

Getuigt de stroom uit het oosten wel over wijsheid, mogen we hen wijzen noemen? Het lijkt me evident dat ze vluchten uit het oorlogsgebied en zoeken naar betere leefomstandigheden voor zichzelf en hun familie. Het getuigt van wijsheid en evolutionaire realiteitszin om te zoeken naar die plekken waar veiligheid op de eerste plaats en bestaanszekerheid voor de toekomst gewaarborgd zijn. Is dat hier in Nederland, Duitsland of al die andere ‘herbergen’ in Europa? Zodra een herberg veel ‘sterren’ krijgt komen de wijzen er op af. Ik zie weer een parallel met het verhaal van 2000 jaar geleden. Maar verder, bovenstaande herlezend, is dit een relaas, dat maar geen kerstverhaal wordt. Een een goed kerstverhaal is ook niet gemakkelijk met veel ontheemden en beperkte (houdbaarheid van) gastvrijheid. Och, wie de toekomst kent, heeft de wijsheid in pacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s