Begrip, van de dag (44) APK

 

APK

Het is weer zo ver, een spannende dag vandaag. De auto moet voor de jaarlijkse keuring naar de garage. Het kost altijd sloten vol geld, maar met een bedrag van enkele honderden euro’s kan ik leven, maar toen het hele aircosysteem naar de Filistijnen was twee jaar geleden, was ik niet zo blij. Een week vakantie, twee vliegtickets naar Thailand of een nieuw bankstel kon ik wegdragen om de auto weer op de weg te krijgen. Maar met de APK rijden we weer veilig, zijn we geen gevaar voor onszelf of medeweggebruikers behoudens natuurlijk de rijstijl van de chauffeur.

Zoiets zou er ook voor mensen moeten zijn. Natuurlijk is er al een tietenbus en staan prostaat en darmen ter discussie om ook preventief de veiligheid van de individuele mens te verzekeren. Maar ik wil nog een stapje verder, gewoon kijken of iemand geen gevaar is voor het maatschappelijk verkeer. Hoe groot is het risico dat iemand gierend door de bocht vliegt. Moeten er nog dingetjes en dangetjes beter afgesteld worden om een verantwoord maatschappelijk verkeersdeelnemer te zijn? Wanneer zijn de (bougie)vonkjes in iemand van dien aard dat een zelfbomgordel dreigt met alle gevolgen van dien. Analoog aan de autokeuring zijn de remmen een precair onderdeel, ontremmingen moeten voorkomen worden. Lawaaibegrenzers en roetfilters zijn eveneens van evident belang. Door een teveel aan ketelmuziek en vuilspuiterij kan dat het heldere zicht en zuivere gehoor van andere deelnemers ernstig schaden. Het maakt niet uit hoe dat lawaai klinkt of welke vuil er geproduceerd wordt, de vastgestelde limieten mogen niet overschreden worden.

Afwijkingen mogen, maar ze moeten niet te hinderlijk zijn en als ze gevaar opleveren moet dat tijdig ontdekt worden. Allemaal dus naar de jaarlijkse keuring, te beginnen met die exemplaren die het meeste risico lopen. We hoeven ons dan niet meer af te vragen of ze nog wel deugen, ze zijn immers gekeurd. Het zal wel een stapje te ver gaan vrees ik? Bovendien wie stelt de normen vast? En last but not least, het zal een lieve duit kosten, net als normaliter de reguliere APK. Hoewel, het viel mee dit jaar, slechts de remklauw van de handrem links deed het niet en moest worden vervangen à €239, -.

Een gedachte over “Begrip, van de dag (44) APK

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s