Begrip, van de dag (15) Berg en Dal

BERG EN DAL

Een weekendje Memory-Lane met je stamgezin is voor iedereen een aanrader. Herinneringen ophalen met je ouders en broer door terug te gaan naar de eerste twee vakantiebestemmingen. In de jaren zeventig was het voor ons gezin zover dat we echt op vakantie gingen. In 1975 en 1976 reisden we naar het Sauerland. Voor het eerst bergen, voor het eerst lange wandelingen en iedere avond Wienerschnitzel mit Pommes und Sinalco. Een onuitwisbare indruk heeft dat achtergelaten. De twee jaren erop togen we naar Zuid-Limburg in een familiehotel. Er was weliswaar geen Hallenbad in dat hotel, maar de nieuwe impressies van toen zijn me tot de dag van vandaag bijgebleven.

In dezelfde samenstelling als bijna veertig jaren geleden vertrokken we. Mijn ouders wisten nog niet waarheen. Beetje keuvelen in de auto, lunchen in Münster en aankomst in Wenholthausen, toch een beetje ons Wenholthausen. Er was veel veranderd in die jaren, maar er waren ook dingen hetzelfde gebleven. En het mooie is dat sommige herinneringen overeenkomen, maar net zo vaak verschillend zijn. Een ieder heeft een laatje waar hij in 20151018_095020zijn geheugen graaft en herkenning vindt in de omgeving veertig jaar later of anders wel in de herinnering van een ander. Het perspectief van een jonge vader, een jonge moeder en twee jonge kinderen was toen heel anders en levert andere resultaten op bij de oude vader, oude moeder en de aanstormende ‘midlifecrisers’ van zonen.

De dag erop was Slenaken in Zuid-Limburg aan de beurt. Natuurlijk niet voordat we op het Drielandenpunt koffie en gebak genuttigd hadden. Hotel Berg en Dal was toen een echt familiehotel passend bij de eisen van toen. Wij waren tevreden. Er was veel herkenbaar, want uitzinnige investeringen hebben er niet plaatsgevonden. Het hotel was wel van eigenaar veranderd. Twee op leeftijd zijnde heren ontvingen ons met een ongeïnteresseerde houding en ook tijdens de rest van het verblijf konden we niet rekening op veel gastvrijheid. Het feit dat er weinig investeringen zijn gedaan was op veel plekken in het in het hotel waarneembaar. De prijs was trouwens heel eigentijds en veel te hoog. Eigenlijk wilde ik meteen rechtsomkeer maken, maar goed het ging om Memory-Lane dit weekend. Hotel Berg en Dal, misschien staat het wel model voor het leven met hoogte- en dieptepunten, met blijdschap en verdriet en met de vergankelijkheid ervan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s