23. LONG WALK TO FREEDOM uit de serie de kabbelende 100

Met zijn vieren naar de film in, een niet veel voorkomend gebeurtenis. Ik prijs me gelukkig. Het filmhuis van Zevenaar is een uitstekend zaaltje om een mooie film te kijken. Meestal ben je als veertiger de jongste, maar nu waren er meer kinderen, twintigers en dertiger, ook kinderen natuurlijk. Je moet een beetje op tijd zijn wil je daadwerkelijk naast elkaar zitten. Dat hebben we er wel voor over. Nelson Mandela, Long Walk to Freedom draaide. Twee jaar geleden hadden we bij het kiezen voor een naam voor onze hond lang Nelson in gedachte. De pup was echter een teefje, Winny vonden we minder geslaagd, het werd Pippa. Omdat we zo op tijd waren, kon ik nog even roken.Het filmhuis ligt in een mooi oud straatje. Aan de ene kant huisjes, al dan niet gerestaureerd, van begin twintigste eeuw, aan de andere kant de muren van het landgoed van Huis Sevenaer.

2014-02-15 19.50.29

Huis Sevenaer werd bewoond door jonkheer Van Nispen Van Sevenaer die in 2012 is gestorven op 93-jarige leeftijd. Ik ken de details niet precies, maar ik weet dat de man in de naoorlogse periode een langdurige strijd heeft gevoerd met de ambtenarij. Hij stond bekend als een moeilijk mens, tenminste zo heb ik het begrepen. Voor hem moet het ook een Long Walk to Freedom zijn geweest, al durf ik niet te oordelen of hij ‘bij de bevordering naar de Heerlijkheid’ daadwerkelijk zijn Freedom heeft gevoeld. Ik zal me er eens in verdiepen, want het landgoed wordt gerestaureerd en zal deels een publieke functie krijgen. De geschiedenis zal geopenbaard worden. Maar dat is later, nu verheug ik me op de film over Nelson Mendela. In de pauze nog snel een sigaret en een foto nemen van de muur van de Jonkheer met een bijna volle maan die door de bomen schijnt. Het is dezelfde maan die ook op Robbeneiland te zien moet zijn geweest. Ogenschijnlijk een ‘opendeur-constatering’, maar ik heb dat zo af en toe. Aan de ene kant de betrekkelijkheid voelen van afstand, maar aan de andere kant de enorme afstand tussen de bewogen geschiedenis van Zuid-Afrika en een filmpje pakken aan de rafelranden van Nederland. Terwijl Afrikaanse ritmes in je hoofd bezig zijn en je gewezen wordt op de allesvernietigend Apartheid en de strijd die Nelson Mandela heeft gevoerd, rook je een sigaretje en kijkt naar de muur van Huis Sevenaer. Lekker mijmeren is een Ever Walking Freedom.

2014-02-15 21.51.17

2 gedachtes over “23. LONG WALK TO FREEDOM uit de serie de kabbelende 100

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s