Nieuwsflitsen van een jaar geleden

Luisteren we vandaag ( 14 maart 2012) naar het nieuws dan vernemen we een ernstig busongeluk met Belgische en Nederlandse schoolkinderen in Zwitserland. De PVV neemt een boete voor het ontbreken van een jaarverslag voor lief. Ronald Plasterk ligt voor in de peilingen voor het fractievoorzitterschap. De eerste veroordeling (van een Congolees) bij het internationale strafhof is een feit (na tien jaar). Bovendien schijnt er met de Pasen voor de deur sprake te zijn van een heuse eierschaarste.

Het kan verkeren, wat hield ons een jaar geleden bezig. In korte puntige beschrijvingen hield ik het ruim een maand bij. Waarom? Om de hyperigheid van het nieuws te ervaren? Of juist het vergankelijke ervan? Misschien wel om mijn geheugen te testen of een o ja-erlebnis naar boven te halen.

Dit waren de highlights

14 maart 2011

 1. UWV geeft aan 6000 ontslag, minister Kamp vindt dat je zelf maar werk moet zoeken.
 2. Omvang ramp Japan wordt duidelijker, kernreactoren staan nu centraal in het nieuws.
 3. Saoedische soldaten in Bahrein om bewind te helpen tegen opstandelingen
 4. Duitsland en Zwiterland heroverwegen hun actuele kernenergiebeleid dat wil zeggen, ze schuiven beslissing over bouw en sluitingen voor zich uit.

 

Het is maar dat u het wist.

=================================================================

Luisteren we vandaag ( 13 maart 2012) naar het nieuws dan weten we dat Rutte door het Europese Parlement tot de orde wordt geroepen inzake het meldpunt van de PVV inzake Polen. Wat veel Nederlanders inmiddels weten is dat het kabinet als zelfgekozen gevangene niet wil luisteren, dus ‘what’s new. De Russen blijven wapens leveren aan Syrië. De aanslag in Brussel op een Moskee blijkt een aanslag van een salafisme-aanhanger als wraak op de Syrische president Assad.

13 maart 2011

1. Kerncentrales in Japan staan centraal.

2. Gevolgen economie naar aanleiding van de ramp in Japan niet te overzien.

3. Libische leger lijkt aan de winnende hand,

4. Stijgende olieprijzen meer speculatie dan rechtstreeks verband met tekorten.

Luisteren we vandaag ( 12 maart 2012) naar het nieuws dan weet u meer dan ik, want ik heb vandaag niets geen nieuws gehoord. Als er iets spannends was zal ik het morgen goedmaken.

12 maart 2011

1. Gevolgen van kerncentrales in Japan domineren het nieuws.

2. minister Hillen onder vuur door Wilders, een brekebeen is deze minister

3. Onrusten in Ivoorkust, vallen amper op door Libië en nieuws over Japan

Luisteren we vandaag ( 11 maart 2012) naar het nieuws dan roeptoetert de Sarkozy stoere verkiezingstaal tegen Europa of in ieder geval tegen het Schengen-akkoord. De ramp in Japan (Fukushima) wordt herdacht. En bombardementen op doelen van Al-Quaida in Jemen door  de VS. De advocaat van Robert M. doet alles om TBS te voorkomen.

11 maart 2011

1. Libische regering of wat daar nog voor doorgaat heeft Nederlandse militairen vrijgelaten

2. Enorme aardbeving en tsunami in Japan, gevaar voor narigheid bij kerncentrales.

Het is maar dat u het wist.

Luisteren we vandaag ( 10 maart 2012) naar het nieuws dan lezen we dat Senator Schaap van de VVD vergelijkingen ziet met de situatie in de jaren dertig als het gaat om de PVV. Mark Rutte ziet zich niet in dat beeld, maar komt tot de conclusie dat de VVD en de SGP wel veel vergelijkingen heeft. De Arabische landen zijn ontevreden over de houding van Rusland als het gaat om de situatie in Syrië.

10 maart 2011

1. Frankrijk erkent de opstandelingen in Libië als enig legale verzet.

2. Aftreden Dalai Lama als politiek leider

3. Geruchten vrijlating drie militairen in Libië

Luisteren we vandaag ( 9 maart 2012) naar het nieuws dan weten de oranjegezinden alsmede de republikeinen dat de viering van 30 april 2012 niet versoberd zal worden. Ook komt de torenhoge favoriet voor het fractievoorzitterschap Samsom in opspraak door karaktermoord op burgemeester Utrecht. Aleid Wolfsen accepteert de excuses. De damschreeuwer krijgt in Hoger Beroep een hogere straf voor zijn paniekschreeuw.

9 maart 2011

1. Koningin is op staatsbezoek in Quatar

2. Ruwe Olie kost 104 dollar per vat.

3. Minister van Defensie Hillen onder vuur in verband met fraude en zwendel bij Marine in Den Helder.

4. Europa wil ingrijpen in Libië middels no fly zone, VS staat op de rem, slechts ingrijpen onder de vlag van de VN en toestemming van Arabische Liga.

5. Opstelten prijs van Big Brother in verband met kinderpornofilter en opslaan autogegevens van onschuldige burgers.

Luisteren we vandaag ( 8 maart 2012) naar het nieuws dan kunnen we ons verbazen over het feit dat de vader van Breivik 13 uur lang is ondervraagd over het verleden van zijn zoon. Aankondiging dat op 10% van de snelwegen harder gereden mag worden, terwijl ik vandaag al €1,78 heb betaald voor een liter benzine. Het is vandaag internationale vrouwendag, maar in het nieuws viel het in tegenstelling tot vorig jaar mij in ieder geval op dat er aandacht aan werd besteed. De Duitse president Wulff neemt afscheid onder luid protest van zijn tegenstanders. De grote Europese banken ruilen hun waardeloos geworden leningen aan Griekenland in voor andersoortige leningen en brengen daarmee de oplossing in de Griekse schuldencrisis dichterbij.

8 maart 2011

1. Brief lekt uit dat op 130 km zones bij 139 of meer pas een boete wordt gegeven

2. Louis van Gaal mag nog blijven bij Bayern München.

3. Koningin eet in Oman/ premier Rutte zegt tegen Kamer hierin onduidelijk te zijn geweest

4. Onderhandeling over vrijlating Nederlanders in Libië

5. Obama zegt Guantanoma Bay toch nog niet te sluiten

6. Marina Le Pen in Frankrijk in pols de populairste politicus

Luisteren we vandaag ( 7 maart 2012) naar het nieuws dan weten we dat koningin Beatrix haar eerste publieke optreden heeft gedaan na het ongeluk met prins Friso. Rotterdam krijgt een Pim Fortuynstraat en de missie in Kunduz wordt niet uitgebreid. In de VS kan Romney terugzien op een overwinning op Super Tuesday al is het een heel nipte overwinning. De Nederlandse overheid wordt beschuldigd van het ongeoorloofd doorgeven van salarisgegevens met betrekking tot bewoning van sociale woningbouw. Ten aanzien van woningbouwcorporaties wordt gesproken over een mogelijke parlementaire enquête

7 maart 2011

1. Carnaval blijkt vooral in teken te hebben gestaan van katholieke kerk, minder ten aanzien politici.

2. Klein berichtje in krant dat Rutte 1 geen meerderheid krijgt a.g.v. Prov. Verkiezingen

3. Al Jazira meldt mogelijk aftreden Kadafi onder voorwaarden

Luisteren we vandaag ( 6 maart 2012) naar het nieuws dan wordt de situatie in het Midden Oosten erg dreigend. Gesprekken tussen Obama en Netanyahu moet een (grote) explosie tussen Iran en Israël vermijden. Het Catshuis is het toneel voor de vaderlandse toekomst, waarbij de Gulden door Geert Wilders heilig verklaart wordt. Een tegenbetoging in Moskou moet duidelijk maken dat niet iedereen in Rusland van Poetin gediend is.

6 maart 2011

1. Vraag UNHCR hoe het komt dat de vluchtelingenstroom dreigt op te drogen. (Ik kan dit nieuws op basis van deze ene zin moeilijk duiden een jaar later!)

2. Feyenoord na 364 dagen de eerste uitoverwinning tegen Heerenveen, geheel tegen het spelbeeld in.

3. Dode bij een Carnavalswagen in Roosendaal

4. China onderdrukt schermutselingen

5 maart 2011

1. Positie van Louis van Gaal bij Bayern München is aan het wankelen na een verlies van 3-1 tegen Hannover.

2. Berichten over grove intimidatie en bedreiging van PVV aanhangers jegens linkse politici tijdens de provinciale verkiezingen

3. Noord Afrika blijft onrustig, Libië lijkt af te stevenen op een burgeroorlog.

Luisteren we vandaag ( 4 maart 2012) naar het nieuws dan horen we, geheel onverwacht dat Poetin gewonnen heeft in Rusland. De PVV kondigt al een positief onderzoek aan over de terugkeer van de gulden waarvan de resultaten op 5 maart gepresenteerd worden. Diekerik Samson de meest populaire kandidaat fractievoorzitter. Terugkomend op het nieuws van gisteren, ik heb getankt voor €1, 75. En FC Twente won met 6-2 van PSV.

4 maart 2011

1. Van revolutie in Libië is nog geen sprake, heftige gevechten tussen voor en tegenstanders van de kolonel.

2. Reis van koningin gaat niet door, maar wel privé naar Oman voor een diner.

3. Aankondiging Referendum Egypte, betogers in Tunesië niet enthousiast over aankondiging vertrek einde van het jaar premier. Ivoorkust: opbouw van spanning tussen zittende president en de gekozen president, Nederlanders wordt geadviseerd weg te trekken.

4. Losbarsten van het Carnaval

5. Organon naar rechter (kort geding) om sluiting tegen te gaan.

Luisteren we vandaag ( 3 maart 2012) naar het nieuws dan leren we dat de gevolgen voor de bijstandsgerechtigden veel ernstiger uitvallen dan aanvankelijk gedacht werd. Hubert Bruls wordt de nieuwe burgemeester van Nijmegen na een procedure die de schoonheidsprijs niet verdient. De parlementsverkiezingen in Iran zijn niet positief verlopen voor de zittende premier Ahmadinejad. In Italië begint de rechtszaak tegen de kapitein van de Costa Concordia.

3 maart 2011

1. Definitief wordt de zetelverdeling van de eerste kamer pas op 23 mei.

2. Militairen gegijzeld bij bevrijdingsactie met helikopter in Libië. Regeringstroepen van Kadafy aanwezig.

3. De benzineprijs haalt de recordprijs van €1, 70

Luisteren we vandaag (2 maart 2012) naar het nieuws dan bekruipt je het gevoel dat heel Europa mee kijkt hoe het braafste jongetje van Europa in de spagaat dreigt te geraken als het gaat om begrotingsdiscipline. Zelfs Van Rompey is heel bezorgd en gebruikt termen als ‘dramatisch’. Het Rode Kruis is in de stad Homs geweigerd om humanitaire hulp te geven. In Iran zijn er verkiezingen. 60% van de Iraniërs heeft er gebruik van gemaakt. En de profielen van de HAVO en het VWO zijn aangepast, buiten de direct betrokkene begrijpt niemand meer hoe je een vakkenpakket moet samenstellen. Het schijnt nu eenvoudiger te zijn geworden.

Dit waren de highlights

2 maart 2011

 1. We gaan niet (massaal) naar de stembus voor de provinciale verkiezingen.
 2. ’s Avonds is het spannend of het kabinet Rutte een meerderheid krijgt, de echte uitslag is natuurlijk pas later bekend in verband met de getraptheid van het kiesstelsel voor de Eerste Kamer.
 3. Kaddafy lijkt bezig te zijn met een succesvolle tegenaanval.
 4. Koningin Beatrix gaat niet naar Oman.

Luisteren we vandaag (1 maart 2012) naar het nieuws dan is de 3% grens met betrekking tot het begrotingstekort het item in de Nederlandse politiek. De kans dat het kabinet er uit gaat komen is 50/50 aldus de grote gedoger. Hij gedoogd het niet meer. Voorts wordt op het 10 uur journaal gesproken over de beslissende fase van het gevecht om de Syrische stad Homs. En natuurlijk de koningin die met prinses Mabel naar Londen is gevlogen om bij prins Friso te zijn die daar zijn behandeling zal ondergaan.

1 maart 2011

Dit waren de highlights

 1. De vraag doemt op of de koningin naar Oman kan afreizen in verband met onrust in het olierijk.
 2. Boycotten van Libië, that’s the question.
 3. Libiërs vluchten massaal naar Tunesië
 4. Laatste campagnedag voor de provinciale verkiezingen.

2 gedachtes over “Nieuwsflitsen van een jaar geleden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s