ALLE TUNESIËRS EUROPA UIT

Graag zou ik pretenderen dat we allemaal wereldburgers moeten zijn. Maar ik zie hoe moeilijk het is om altijd maar verdraagzaam te zijn naar andersdenkende, al vind ik ‘multiculti’ nog steeds geen vies woord. Maar moeten we nu lijdzaam toezien hoe hele groepen vitale en sterke jonge mannen uit Tunesië vaste voet gaan zetten in Europa?

Ik ben een sterk voorstander om de stroom vluchtelingen, ik spreek vooralsnog alleen over Tunesiërs, in te dammen. En dan wel heel snel, voordat allerlei rechtse sentimenten de vluchtelingenstroom op hun eigen onsmakelijke wijze gaan agenderen.

Libische vluchtelingen naar Tunesië

Want laten we de feiten zoals ik ze voorgeschoteld krijg eens op een rijtje zetten.

 1. Tunesië moet zelf een onmogelijke taak verrichten om de oorlogsstroom uit Libië op te vangen, terwijl ze net de eerste schuchtere pasjes maken naar meer vrijheid.
 2. Het aandeel vrouwen en jonge kinderen die de overtocht moeten wagen naar Lampedusa (Italië) is verwaarloosbaar, dus is er sprake van acuut gevaar in Tunesië?; Of zijn er grote stromen politieke vluchtelingen? Volgens mij niet.
 3. Is de EU bereid de grote stroom samen met Italië te delen? Nee, een beetje geld sturen, dat nog wel, maar verder.
 4. Staat Italië bekend om de fijnzinnigheid waarmee vluchtelingen bejegend worden? Nee, integendeel, de meesten rest een illegaal verblijf in het land. Met als gevolg dat allerlei destructieve sentimenten in Italië en elders in Europa gratis argumenten krijgen aangereikt om tegen vreemdelingen te zijn.
 5. Mag ik de conclusie trekken dat de meeste ‘bootvluchtelingen’ een soms heel gevaarlijke bootreis hebben geriskeerd om hooguit een armoedig bestaan in de marges van de samenleving te kunnen opbouwen. Amper genoeg om moeder de vrouw in Tunesië een brief te sturen, laat staan de beloofde ‘melk en honing.’ En al spreek ik geen oordeel uit over deze zogenaamde ‘gelukszoekers’, ik denk dat er sprake is van een win-win situatie om alle Tunesiërs meteen terug te sturen naar hun eigen land. Winst voor de mensen zelf, al zullen ze dat niet als zodanig ervaren in eerste instantie. Winst voor de eilandbewoners van Lampedusa, want die 22km2 is amper toereikend voor 5000 eilandbewoners, laat staan voor grote groepen ‘gelukszoekers’ uit Tunesië. Winst voor Tunesië, want een land in opbouw zou gebruik moeten maken van jonge krachten in de bloei van hun leven. Winst voor een beetje frisdenkende Europeanen die Berlosconi in Italië of de PVV in Nederland geen munitie willen geven voor nog meer anti-moslimsentimenten.

 

Voornamelijk Tunesische vluchtelingen (nog) in Italië

Soms heb ik op een willekeurige middag een oplossing die zo aan de borreltafel gemaakt zou kunnen worden, maar wel een humanitaire oplossing volgens mij.

Hier is mijn borrelpraatoplossing:

Hoeveel zal de opvang van een vluchteling kosten qua politie, hulpverlening en controle? En dan te bedenken wat de maatschappelijke kosten zullen worden als ze massaal in de illegaliteit verdwijnen? Is €100, – per dag, per vluchteling een overdreven schatting? Ik hoorde zojuist dat er 7000 voornamelijk Tunesiërs op het eiland bivakkeren. Dus per dag zijn de kosten om en nabij de €700.000, -, laten we het gemakshalve afronden naar 1 miljoen en dat gedurende een jaar voor alleen deze groep van 7000. Europa bespaart 365 miljoen Euro door een duidelijk nee te zeggen. En wat doen we met dat geld? Investeren in Tunesië, het land een eerlijke toegang geven tot de Europese markt, de mensen ondersteunen met het opbouwen van eigen bedrijfjes en werken aan een hoger welvaartsniveau in het algemeen. Als dit gaat op basis van gelijkwaardigheid, denk ik dat de vriendschappelijke banden voor jaren gegarandeerd zijn.

Ach het is maar borrelpraat midden op de dag, ik pak mijn kopje thee en verbaas me hogelijk over mijn ‘rechtse’ praat: Alle Tunesiërs Europa uit, te beginnen op Lampedusa.

 

8 gedachtes over “ALLE TUNESIËRS EUROPA UIT

 1. Pingback: Alle Tunesiërs Europa uit! | Blog In Blik

  • Is goed, tunesische hapjes misschien. Wat gebeurt er nu, Berlosconni gaat inderdaad spierballentaal gebruiken, Italianen kwaad, vluchtelingen kwaad geen fijne gesprekken en veel frustraties met negatieve gevolgen voor de lange termijn. Dus Tunesische hapjes, zorg ik voor een Italiaans slobberwijntje.

 2. Te laat! Italie heeft net een ‘tijdelijke’ verblijfsvergunning gegeven aan 25.000 Tunesiërs. Hiermee kunnen ze doorreizen naar andere landen, en dat zal natuurlijk Nederland worden want hier is het nog steeds lekker vertoeven voor mensen die onze taal niet spreken en dus geen enkele kans maken op de arbeidsmarkt. Ons eigen sociaal vangnet gaat ons de das omdoen. Ik heb helemaal niets tegen die mensen, ik begrijp bestwel dat ze weg willen uit dat land. Maar als ik nou naar Tunesië ga (en dan ga ik niet als goed betalende tourist) welke kans maak ik dan in dat land? 0,00 procent. Ik denk dat ik zal verhongeren. Stel je nou voor dat tienduizenden (en meer) Nederlanders naar Tunesië, Marokko of een ander land zouden emigreren zonder deel te kunnen nemen aan het culturele, sociale en economische leven in dat land. Ze zounden ons niet eens binnenlaten. En dan nog maar te zwijgen over het religieuze aspect. Een invasie van christenen in een islamitisch land, dat hebben we niet gehad sinds de kruistochten van 1150. En dan gaan we kerken bouwen in bijna elke stad, midden in de woonwijken en elke zondag klokken luiden. Met subsidie van de plaatselijke gemeenschap. Dat kan hier wel. Eigenlijk kan het het de imigranten niet kwaalijk nemen. Als Noord Afrika leeg is ga ik er wel naar toe.

  • Geachte Paul Weller, gelukkig zitten we niet in de omstandigheid om met zijn allen in een keer naar Noord-Afrika te moeten. We zijn er natuurlijk wel daar waar het olie betreft, alleen anders en met minder mensen. Ik begrijp die mensen ook heel goed, maar ons zelf niet zo heel erg. Je kunt mededogen hebben en dus de gelden die je toch moet besteden, toe laten stromen naar die landen. Investeren, microkredieten etc.

 3. Volledig akkoord dat wij de Tunesiërs moeten helpen om in hun eigen land een toekomst op te bouwen. Een braindrain is wel het laatste wat Tunesië, Egypte, Libië en andere Arabische landen nu kunnen gebruiken. Ik erger me wel dood (niet dat jij je daaraan bezondigt, beste Sprakeloos) aan al die welgestelde westerlingen die van in hun fauteuil zagen en klagen over de ‘invasie’ van moslims en vluchtelingen. De grootste vluchtelingenstromen gaan nog steeds van het ene naar het andere arme land. Wij, westerse landen, vangen daar maar een fractie van op.
  En, inderdaad, wij roven wel lekker hun bodemrijkdommen leeg. Daar zijn we dan plots niet vies van. Congo is op dat vlak nog het schrijnendste voorbeeld.
  Toch nog een laatste opmerking. Die jonge, gezonde mannen zouden we de komende jaren wel eens goed kunnen gebruiken om de nakende krapte op de arbeidsmarkt op te vangen.

  • Ik denk dat we het wel eens zijn, met die laatste opmerking trouwens ook, maar laten we dat met beleid doen, de vraag laten sturen en reguleren door de overheid. (korte arbeidscontracten e.d.) en niet laten overvallen door ‘hordes’ arm gemotiveerd testosteron met alle sociaalmaatschappelijke problemen vandien helaas, want een gebrek aan welkom en kortzichtigheid ten aanzien van andersdenkenden los je ook niet zomaar op en dan heb ik het nog niet eens over de individuele elende die vluchten, ontheemd zijn en vijandigheid met zich meebrengt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s