De gekste dag, ik kocht mijn aflaat

Enthousiast gemaakt door mijn jongste zoon, zou ik het gaan beleven, een hele avond humor voor een goed doel. Dat viel tegen, want inmiddels is ook mijn zoon afgehaakt. Het feit dat hij wat langer mocht opblijven is de enige motivatie om het héél grappig te blijven vinden. Och, en het hoeft natuurlijk niet grappig te zijn, om niet zulke grappige noden van anderen te stelpen. De Gekste Dag is vooralsnog niet zo heel grappig dus.

De Gekste Dag met als doel de eenzame bejaarden erbij te betrekken, kinderen die niet op een sportclub kunnen te ondersteunen en Alzheimer patiënten en hun familie binnen boord te houden. Kortom, iedereen moet mee doen in Nederland. Ik herhaal deze laatste zin, terwijl ik de vanzelfsprekendheid tot me door laat dringen: Iedereen moet meedoen in Nederland.

Jan-Jaap van der Wal verwoordt het zo: ‘Doelen die niet zo urgent lijken, maar die wel belangrijk zijn.’ Hij kan de waarheid niet beter aan de man brengen. Maar hebben we daar zo’n programma voor nodig? Ik ga geen betoog houden over vergelijkbare acties waarbij andere narigheid te lijf moeten worden gegaan. (India, Afrika, Haïti). Ik ga de woorden eens goed proeven dat iedereen in Nederland mee moet doen. Meedoen! Hebben we daar geen regering voor, die dat streven namens, en met ons, moet waarmaken. En dat moet waarmaken door middel van consistent en ethisch beleid. (Nee, de overheid moet niet alles doen, maar voorwaarden scheppen en niet weghalen!) We hebben daar blijkbaar anders over gestemd vorig jaar. Bovendien kan het gedoogmonster nog engere dingen doen, omdat de PVV namens Henk en Ingrid alleen heel hard blaft, maar niet echt voor zijn kiezers opkomt. De gekste regering ooit als het ware.

Het valt mij zwaar het cynisme dat in iedere vezel zit, te moeten delen. Want op zich een sympathiek idee, met overwegend sympathieke BN-ers die normaliter ook nog wel grappig zijn, doet mij kokhalzen. We zouden het programma niet moeten gedogen in ons land. Zal ik eens wat gekke voorstellen doen? Laten we de niet uitgekeerde bonussen van de bankdirecteuren meteen in het fonds storten, het geld is nu toch over. Laten we alle bekleders van banen in de publieke sector die boven de Balkenendenorm zitten (of is de Ruttenorm ruimhartiger?) afromen tot die norm en storten maar. Gek idee? Nu, dan komt nu de gekste voor het moment. De verwachte groei van het laatste kwartaal in 2010 is een paar tienden van procenten meegevallen. Laten we 10% van die meevaller afromen voor de gekste dag, dan blijft er nog genoeg over om het begrotingstekort te dichten. Bijvoorbeeld om beleid te maken dat allerlei ingezetenen niet meer mee mogen doen!

En mijn cynisme ten spijt, ik zit in een spagaat, want cynisme leidt tot niets. Mijn geweten speelt op, dus ik neig naar een SMSje en daarmee ondersteun ik het programma en de achterliggende nalatigheid van ons hoogste gedooggezag? 4333 en mijn aflaat is een feit. En dat is nu het allergekste, ik doe mee. Ik kan ook meedoen want €2,50 is voor mij geen probleem.

 

7 gedachtes over “De gekste dag, ik kocht mijn aflaat

 1. Pingback: De gekste dag, ik heb mijn aflaat gekocht | Blog In Blik

 2. Iedereen moet meedoen in Nederland.

  Mogen zij die schijtziek worden van die collectivistische dwangneurose even een teiltje?

  Over cynisme gesproken: is er geen 555-radioactieve show voor Japan geweest waarin de welbekende kliek BN-ers hun ego’s laten stralen en het geheel kernachtig afgerond wordt met een optreden van U235?

 3. ‘Meedoen’; een van de vreselijkste en irritantste woorden van de laagtste jaren. Net als ‘bewegen’. Onuitstaanbaar.

  Overigens hoeft in Nederland geen enkel Barbertje te vrezen dat hij moet hangen.
  De bonusinner niet
  De Hillengatger niet.
  Niemand niet, al is dat laatste geen goed Nederlands.

  • s Limerick ik proef je walging voor het woord meedoen, echter er zijn twee belangrijke smaaksensaties te weten: Meedoen als een passieve dynamiek in de zin van als ik iets niet doe of nalaat, doe ik niet mee als bedrijf of politieke partij. Een prettiger smaak bij meedoen is die mensen die door omstandigheden onvrijwillig langs de zijlijn staan (economisch of met een beperking) die niet mee mogen doen. In die gevallen vind ik meedoen niet zo vies klinken, ik kan de eis meedoen dan zelfs billijken.

 4. Het is niet zozeer een vieze smaak die deze woorden teweeg brengen. Het is meer irritatie vanwege de luiheid die in onze taal sluiupt. Waar meedoen ooit betekende dat je mee mocht doen met een spelletje, is het verworden tot een (té) gemakkelijk woord om iets aan te duiden dat op zich veelomvattend is.
  Net als bewegen. Waar bewegen ooit bijvoorbeeld betekende dat je een arm optilde of op je stoel heen en weer zat te schuiven, moet je tegenwoordig om te bewegen gaan joggen, hardlopen, snelwandelen, fietsen, zwemmen, teramsporten, Nordic Walken, gewichtheffen, buik- en andere spieren sterker maken, bergbeklimmen en wat al niet meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s