NIEUW, gadverdamme

Op mijn achttiende was ik eigenlijk al een oude opa. Ik zag er weliswaar nog niet zo uit, maar allerlei muziekvernieuwingen konden me al gestolen worden. Soms pakte ik een nieuwe groep mee, maar vaak ook niet. Ik vond het niet zo erg om niet hip te zijn, of cool, of vet. Dat laatste word je trouwens vanzelf wel als het echte opa-stadium dichter bij komt, maar dat terzijde.

Ook allerlei snufjes op het gebied van stereo en hifi, nu worden dat steevast heel nieuwerwets gadgets genoemd, interesseerde me niet bovenmatig. Goed, ik vond het best aardig om op vakantie een moppie muziek mee te kunnen nemen, maar als het er niet was, vond ik het ook best. Toen de leeftijd van het autorijden aanbrak, moest ik gewoon van A naar B en dat deed ik beter met een solide auto. Of er nu ABS, VTS of anderszins buitenissige en geilmakende nieuwigheden in zaten, van mij hoefde het niet. Ik rijd inmiddels bijna vier jaar een Volvo 850 uit 1995, niet een auto voor de PC Hooftstraat en  al helemaal geen verlenging van mijn mannelijkheid.

Ik ben dus niet zo heel erg van nieuw. Des te harder kan ik lachen om allerlei reclames die iedere keer weer verbetering, verandering en vooral vernieuwing aankondigen. Waspoeders zijn vernieuwd, al jaren lang. Verouderingscrêmes worden ieder jaar onder nauwgezette wetenschappelijke begeleiding vernieuwd. De meest onbenullige kok, kan met de vernieuwde sausen van merk A in een keer de keukenprins uithangen, immers het is nieuw. En wat te denken van de constante evolutie op het gebied van maandelijkse ongemakken van de vrouw. Absorptie-vermogen sterk verbeterd, vormgeving wordt aangepast aan de nieuwe onderbroekenmode en het is een tijd heel nieuw geweest dat vleugels ernstig noodzakelijk waren. Ik kan niet meepraten over nut of noodzaak van de vernieuwingen, maar constateer slechts dat de marketeers gigantische creatieve mensen zijn en consumenten soms akelig domme koeiekoppen.

Ik zag de lol er nog wel van in als ik de reclameblokken zo langs zag komen terwijl ik met mijn oude vertrouwde Grolschje al zappend op de bank zat. Toch begin ik het verzadigingspunt allengs te bereiken. Al jaren horen we dat Europa aan de man gebracht moet worden, we moeten gaan geloven in een NIEUW Europa. Enige jaren geleden lieten allerlei spotjes ons weten dat we ook al niet goed konden autorijden, dus werd ons aangeleerd om te wennen aan het NIEUWE RIJDEN. Het nieuwe rijden???? Ja, het bestond al voor de invoering van de 130km zones. De laatste jaren wordt de term het NIEUWE WERKEN ook steeds meer gemeengoed. Dat schijnt thuiswerken te zijn om het NIEUWE RIJDEN te vermijden, maar dan weer anders. Vanavond kwam er nog iets bij zag ik op tv: ‘Het NIEUWE PINNEN.’

‘Jawel hoor, we deden het weer niet goed, we zijn allemaal randdebiel en we worden beter mens als we met zijn allen NIEUW gaan PINNEN. Bij voldoende deelname bereiken we gezamenlijk de orgastische staat van het NIEUWE PINNEN. Het pasje moet namelijk niet meer door de gleuf getrokken worden, maar moet in de gleuf geplaatst worden.’

Een waanzinnige jeukmoment was dat voor mij en recalcitrant als ik kan zijn, denk ik in mijn eerste opwelling dan; “Maar, ik doe lekker niet mee.” Omdat ik besef dat zoiets niet haalbaar is, verzoen ik me er maar mee dat de wereld gek is. Tegelijkertijd probeer ik na te gaan waarom dat woordje NIEUW zo’n allergische reactie opwekt bij mij.

Ik kan er zo snel niet opkomen.

Of toch wel? Leven we op dit moment niet onder de bezielende leiding van de NIEUWE POLITIEK. Sterk verbeterd, wetenschappelijk bewezen en handzaam NIEUW, dus vooral geen OUDE POLITIEK? Zou het zo simpel zijn, die NIEUWE POLITIEK?

VERNIEUWD? Driewerf gadverdamme

3 gedachtes over “NIEUW, gadverdamme

  1. Pingback: NIEUW, gadverdamme | Blog In Blik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s