Begrip, van de dag (57) December

 

DECEMBER

Waar komt december vandaan, ik bedoel de naam december. Even Sherlock Holmes spelen en dan weet ik dat het afkomstig is van de Romeinse kalander en dat het de tiende maand betekent. Maar zoals met ieder onderzoek, roepen de antwoorden nieuwe vragen op. De verklaring is dat de Romeinse kalander tien maanden kent die begint met Maart, afkomstig van de God Mars en eindigt bij de tiende maand, december. De tussenliggende maanden zijn taalkundig afkomstig van de corresponderende getallen tot en met tien. In de loop van de tijd hebben de Romeinen in hun wijsheid besloten om de vijfde en zesde maand te noemen naar Julius Ceasar en Keizer Augustus. Zijn we er dan?

Nee, dan zijn er nog twee maanden over, de zogenaamde maanloze maanden januari en februari. De Romeinse kalander voert terug op de maanstanden. Via ingewikkelde berekeningen is de Romeinse kalander omgevormd tot de christelijke oftewel de Gregoriaanse kalander. Alleen die berekeningen en de wijze waarop de kalander georganiseerd is, geeft aan dat er heel wat denkwerk en waarschijnlijk ook politieke strijd is gevoerd. Volgens mij kunnen hele volksstammen promoveren op de voor ons zo vanzelfsprekende tijdsindeling. Het gaat mij de ver om de finesses echt te doorgronden. Maar geinig is wel dat je als kleine onderzoeker met een eenvoudig vraagje kunt ervaren dat er een hele wereld opengaat.

Rest mij in vertwijfeling af te vragen waarom januari en februari niet gewoon de elfde en twaalfde maand zijn gaan heten. Ik begrijp het qua zonnewending, maar als lente het zogenaamde nieuwe begin is, de zomer de volle bloei en de herfst de naderende dood representeert en de winter staat voor doodsheid, pleit ik voor het nieuwe jaar te laten beginnen in maart. Op 1 maart zetten we de wekker en dat is dan het einde van de winterslaap, het nieuwe begin. Voorlopig leven we in december, de tiende maand maar voor ons de twaalfde en laatste. We overleven dat vast wel.

 

2 gedachtes over “Begrip, van de dag (57) December

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s