De geboorte van het Giesepad.

Ik was er bij, de geboorte van het nieuwste klompenpad, het Giesepad in Giesbeek. Naar nu blijkt, de draagtijd bedroeg vijf jaar, maar vandaag was de uitgerekende datum. Nadat alle verwerkers in het zonnetje werden gezet, togen we naar de start van het klompenpad, achter de Fanfare St. Gregorius naar het beginbord. Het werd maar weer eens duidelijk dat het onderdeel wandelen van klompenpaden misschien wel het gemakkelijkste onderdeel is van het hele klompenpad-gebeuren. Plannen, onderhoud, juridische regels, overtuigen en volhouden voor alle betrokkene is geen kattepis gebleken. Ik proefde veel blijdschap en opluchting in het het Kulturhus De Brede Blik bij de geboorte van de liefdesbaby? In ieder geval vriendschapsbaby.

De hoofdrolspelers bij de start van het Giesepad.

Zoals het met meerdere geboortes, je kunt alles plannen en nog zo gezond de voorbereidingen in gaan, er gebeurt altijd wel iets onverwachts. Zo ook in Giesbeek waar de Nederlandse criminaliteit zich van zijn slechtste kant heeft getoond. In de nacht voorafgaand aan de opening heeft een drugsdumping plaatsgevonden. Naar het schijnt is een mooi gedeelte aan het begin niet toegankelijk. Een van de vrijwilligers had me al op het alternatief gewezen, dus het overgrote deel hebben we, wars van de drugsbaronnen, gewoon gelopen. We laten ons niet wegsturen.

De brug is de trots van de vrijwilligers. Een mooie aparte klompenpadbrug, fonkelnieuw. Ik moet dan denken aan hoe de brug er over 10, 20 of misschien wel vijftig jaar uitziet.

We weten het niet zeker, maar ik denk dat wij de eerste officiële lopers zijn die het pad na de opening gelopen hebben. Een fijne wandeling die toont wat Giesbeek te bieden heeft. Voor de makers is het nu een kwestie van loslaten. Af en toe onderhoud, beetje stutten of een vermanende preek, maar de boorling het Giesepad staat nu op eigen benen. Een ieder kan er wat van vinden, maar ik weet zeker dat het welkom is in de Giesbeekse gemeenschap.

Naast de foto’s op het blog zijn meer foto’s van het pad te vinden op Instagram account titiissprakeloos

Plaats een reactie