Kakelkrant van Sprakeloos 38: Cruijff mogelijk redder van Nederland

Niets menselijks is mij vreemd. Ik moet eerlijk toegeven dat ik met leedvermaak moet lachen om de situatie bij Ajax. Wat wil je, als Feyenoordfan heb je het de laatste jaren niet zo heel gemakkelijk gehad.. En het ergste is dan de hoofdstedelijke arrogantie die dat opleverde. Het kan verkeren, zoals de laatste maanden blijkt.

Toch moet ik zeggen, bij nadere beschouwing, is er voor ons allemaal iets te leren van de Amsterdamse soap bij Ajax, ook voor niet voetballiefhebbers. En in dit geheel zie ik Johan Cruijff als de verkondiger van de belangrijke boodschap. Of hij de Messias zal worden, moet de komende 106 afleveringen van de soap nog maar blijken.

Wat is de boodschap van Johan? Ik leer van die hele klucht dat Johan op zijn Cruijffiaanse wijze ‘DE NEDERLANDSE ZIEKTE’ boven tafel weet te halen. De Nederlandse ziekte, hoor ik u denken, wat is dat? Ik zal u het in simpele bewoordingen duiden aan de hand van de komedie Ajax 2011.

 

We hebben een voetbalclub met een roemrucht verleden. Grootheden met kennis van zaken, de werkvloer krijgt terecht invloed. Voetbal is immers de corebusiness. De dynamiek bij de club is echter dat zakelijke belangen een tweede laag aan het creëren is. Een laag die zich gemakshalve de bovenste laag gaat noemen, met beslissingsbevoegdheden en belangen die niets meer te maken hebben met voetbal. Ajax is twee werelden geworden, de werkvloer (voetballers, trainers en supporters) en een zelfstandige laag van bestuurders. Er is geen verbindingen meer tussen beide lagen en het gaat mis, faliekant mis. Boodschapper Cruijff bevecht de bepalende, maar van iedere kennis ontspeende laag der bestuurders”

DE HOLLANDSE ZIEKTE met mijn definitie: Twee niet communicerende delen van een organisatie die veenbranden tot gevolg kan hebben.

In dit geval is Ajax het lijdende voorwerp en u weet hoe veenbranden opeens kunnen oplaaien.

Valt het kwartje al bij u als het gaat om het nationale belang dat Cruijff, bewust of onbewust aanschouwelijk maakt aan ons eenvoudige Nederlanders? Nee? Gaat u eens kijken naar andere sectoren in de samenleving, de gezondheidszorg, onderwijs, politie etc. Overal mensen op de werkvloer die heel goed weten wat er nodig is om hun corebusiness te laten werken, maar gehinderd worden door procedures, overmatige controle en bureaucratie. Allemaal processen bedacht door een bestuurslaag die maar een belang heeft, zichzelf in stand houden en geen weet meer heeft van de werkvloer.

Johan Cruijff, je brengt nu de heldere boodschap. Misschien wordt je echt eens de Messias. Dat ik deze woorden nog eens zou uitspreken als Feyenoordfan. Het lijkt ongehoord. Voor Johan Cruijff is het simpel: “Of zij eruit of hun eruit.”

5 gedachtes over “Kakelkrant van Sprakeloos 38: Cruijff mogelijk redder van Nederland

 1. Hier ook al hmmm, ik ben totaal niet van de voetbal, maar idd wat er nu speelt bij Ajax is ‘interessant’ om te zien ontwikkelen.
  Ik denk eerlijk gezegd dat beide partijen schuld hieraan hebben. Ik vind Johan Cruijff een behoorlijke egotripper geworden en kan me goed voorstellen dat hij ontwikkelingen frustreert. Tegelijkertijd denk ik ook dat de bestuurders (alhoewel, Edgar Davids komt ook van de werkvloer) moeten leren hoe om te gaan met de werkvloer.
  Hoewel ik het compleet met je eens ben dat er een grote kloof gaapt tussen de werkvloer en de besluitvormende laag/managers, denk ik dat dat niet perse wil zeggen dat de werkvloer ook op weet hoe te besturen. Wel denk ik dat bestuurders het besturen los zijn gaan zien van wat ze besturen. Jeugd van nu wil ‘manager’ worden, wat er gemanaged moet worden doet er niet meer toe. Dan heb je geen binding meer met waar het om gaat.
  Overigens vind ik het huidige kabinet daar momenteel een zeer groot voorbeeld van. Ik denk dat ze niet moeten vergeten dat in tijden van crisis mensen de kracht moeten vinden om die crisis aan te kunnen. Dan moet je niet alles wegbezuinigen. Dat werkt net als bij een interim die even komt bezuinigen, en daarmee de ziel van het bedrijf kapot maakt.
  Duitsland, waar ik woon, doet het anders. Nu worden weer de belastingen verlaagd. Toen de eerste crisis losbarstte werden die ook al veraagd, allerlei tijdelijke mogelijkheden werden geschapen, en de kinderbijslag werd blijvend verhoogd…

  Oh, jee, ik dwaal wel ver af… 🙂 Sorry!

  • De werkvloer hoeft ook niet te besturen, liever niet. De bestuurders en managers zijn eigenlijk niet meer dan een dienstverlenend orgaan voor de werkvloer en als ze het goed doen, terecht goed betaald. De afstand is te groot en de dynamiek te eenzijdig gericht op navelstaarderij. Alle ins en outs van Ajax ken ik niet, wil ik ook niet kennen als Feijenoordfan, maar de essentie vond het koningsdrama vond ik tekenend voor de NL situatie. ‘De jeugd wil manager worder’ heb je al gehoord van de studie zorgmanagement HBO, kun je als 17 bakvis al aan beginnen, over geld over de balk smijten gesproken.
   Het voorbeeld van Duitsland, ik denk dat het goed is te beseffen als Nederlanders, die denken altijd de schoolmeester te moeten spelen en een voorbeeldfunctie te moeten hebben, een toontje lager te zingen en te kijken hoe anderen het doen. Zeker dit kabinet maakt er een potje van, ik twitterde laatst nog: De ster van Balkenende begint te schijnen, naarmate Rutte langer regeert.
   Typefouten? ik heb ze niet gezien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s